Style Kováts Olivér 2024. 01. 19.

3,5 milliárdot is érhet hat darab cipő

Akár milliárdokért is gazdát cserélhetnek Michael Jordan győztes kosaras cipői a jövő hónapban. A valaha volt legértékesebbnek tartott Jordan-kollekció mögött egy babona áll.

Michael Jordan neve fogalomnak számít a kosárlabda világában, persze megdolgozott azért, hogy a világ egyik, ha nem a legjobb játékosának tartsák, hiszen a világbajnokságot kétszer, míg az észak-amerikai profi kosárlabda-ligát (NBA) hatszor nyerte meg. A Nike-val folytatott eredményes együttműködésének pedig nemcsak azt köszönheti, hogy első NBA-játékosként érte el az egymilliárd dolláros nettó vagyont, de saját márkája is megjelent a piacon.

Az eredményei bőven magyarázatot adnak arra, hogy egyes cipők, amiket a tornák során viselt, miért érnek adott esetben sok százmillió forintot. A következő hónap elején ráadásul egy teljes kollekció kerül kalapács alá a Sotheby’s árverésén, ami összesen hat darab – még csak nem is pár – cipőt takar; méghozzá azt a hatot, amikkel Jordan a bajnoki címeit nyerte, szinte egymás után, vagyis 1991-ben, 1992-ben, 1993-ban, 1996-ban, 1997-ben és 1998-ban.

Fotó: Sotheby's

Fotó: Sotheby’s

A sikert hozó, különleges lábbeliket Tim Hallam, a Chicago Bulls PR-igazgatója kezdte el gyűjteni. Hallam az 1991-es NBA-döntő előtt döntött úgy, hogy valami személyeset kér a most 60 éves játékostól, amennyiben a csapatuk nyer, mégpedig az egyik kosaras cipőjét.

Jordan tartotta a szavát a csapat győzelmét követően, és aláírva adta át a fél pár cipőjét. Ebből később hagyomány – vagy inkább babona – lett, így a következő öt alkalommal Hallam újabb fél pár cipőkkel lett gazdagabb.

Mostani tulajdonosa, egy amerikai magángyűjtő Hallamtól jutott hozzá az értékes gyűjteményhez, amit az Air Jordan tornacipők valaha volt legértékesebb és legszámottevőbb kollekciójának tartanak. Ez a becsült értékében is megmutatkozik, ugyanis arra számítanak, hogy 7-10 millió dollárért fognak gazdát cserélni a cipők, ami a mostani árfolyam szerint 2,46-3,5 milliárd forinttal egyenlő.

Forrás: Sotheby's
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Sotheby's