Style Kovács Miklós 2023. 04. 12.

758 milliót ért valakinek Michael Jordan legendás cipője

Minden ruhadarab aranyat ér, ami a kosárlabda egyik legnagyobb alakjához köthető. A Sotheby's árverésén egy pár, éles meccsen viselt cipőért adtak rekordösszeget.

Kevesen keresnek olyan jól a használt ruháikkal, mint Michael Jordan. Mi, átlagemberek legfeljebb kerti munkára tudjuk befogni a kitaposott Nike sportcipőinket, viszont azok a csukák, amelyek jártak az NBA-sztár lábán, szent ereklyeként kerülnek licitre a gyűjtők számára.

Az utóbbi években a nosztalgia fűtötte médiafelhajtás még tovább srófolta az árakat, a sportoló életútját feldolgozó Netflix-dokumentumsorozatot követően jelenleg egy mozifilm (Air – Harc a legendáért) mutatja be a Nike és Michael Jordan közös sikereinek kezdeti lépéseit. 

Így nem csoda, hogy a legutóbbi árverésen megszületett a rekord, Jordan utolsó meccsen viselt “Last Dance” cipői 758,5 millió forintnak megfelelő összegért keltek el a Sotheby’s aukcióján.  Az Air Jordan XIII-ast a sportoló utolsó bajnoki szezonjában viselte a Chicago Bulls színeiben 1997-1998 során. Az 1998-as NBA-döntő egyik meccsén is ott voltak a lábán, és ezekért a Bred (black-red, vagyis fekete-piros) fantázianevű cipőkért fizetett valaki egy nagyobb vagyont.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Cindy Ord/Getty Images, Sotheby's