Style Erdős Norbert 2024. 01. 22.

A világ legdrágább whiskey-jének a doboza is szédítő

Még csak kimondottan öregnek sem lehet nevezni azt az ír whiskey-t, amiért nemrég egy árverésen arcátlanul magas összeget fizettek. Bemutatjuk a The Craft Irish Whiskey Co. által készített "The Emerald Isle" nevű szettet.

Néhány hónap telt csak el azóta, hogy 2023 novemberében 2,7 millió dollár (950 millió forint) ellenében cserélt gazdát egy üveg 1926-os Macallan whisky, most pedig itt az újabb rekorder:

a különleges csomagolásban kínált, ír single malt párlatért 2,8 millió dollárt (985 millió forint) fizetett egy gyűjtő.

Ezzel a közel 1 milliárd forintos árral a The Craft Irish Whiskey Co. (ír whiskyt gyártó cég egyenesen Írországból) whiskey-je jelenleg a világ legdrágább ilyen jellegű szeszesitala, amelyet The Emerald Isle névre kereszteltek.

A világ legdrágább whiskey-jének a doboza is szédítő

A 30 éves párlatot kezdetben 200 literes amerikai bourbonös hordókban érlelték, majd a folyamat 40 literes Pedro Ximenez Sherry boroshordókban fejeződött be. Az 51,2 százalékos whisky-t különleges üvegekbe töltötték és a díszdobozban nem csupán maga az ital kapott helyet.

Aki hozzájut ehhez a ritkasághoz – ugyanis mindössze hét szett készült belőle – az a kézzel készített diófatokban talál még egy igazi Fabergé-tojást is smaragddal a belsejében, egyedi Fabergé-óra és néhány kubai Cohiba szivar társaságában. A két pohár és a kínálóüveg szinte elhanyagolható ráadás. 

 

A dobozért Mike Daley whiskygyűjtő kínálta a legtöbbet az árverésen, akinek meggyőződése, hogy a jövő az ír whiskyben van, legalábbis befektetés szempontjából. A gyűjtő szerit a luxus scotch (azaz skót whisky) piaca már túltelítődött, az ír vonal viszont még csak most kezdi bontogatni szárnyai. A The Craft Irish Whiskey Co.-t alapító Jay Bradley célja is az volt ezzel a kiadással, hogy az ír whisky-ből luxuskategóriát teremtsen. Jó úton haladnak…

Kép(ek) forrása: craftirishwhiskey.com