Style Fehér Patrik 2024. 02. 14.

Megváltoztatja a repülés élményét ez az újítás

A jövő repülőútjain nem az ülésekbe épített képernyők szórakoztatnak majd - sőt, van, ahol ez már a jelen: egy kínai légitársaság okosszemüveggel várja az utasokat.

Egy hosszú repülőúton a legnagyobb kihívást talán az jelenti, hogy az ember órákon át megfelelően le tudja kötni magát. Egy idő után a telefonunkra, egy könyvre, de még az adott esetben meglévő képernyőn megjelenő lehetőségekre is ráunhatunk. A kínai Hainan Airlines most egy időre biztosan megoldotta ezeket a problémákat, ugyanis

minden utasuknak okosszemüveget osztanak ki a repülés idejére.

Egyelőre csak tesztről van szó, mely február 7-én kezdődött, első ízben a Sencsen-Hszian járat utasai vettek részt benne. Mindenki ülésébe be volt készítve a speciális szemüvegek, melyek a hivatalos közlemény szerint “magukkal ragadó szórakozási élményt kínálnak azáltal, hogy a felhasználók 360 hüvelykes, szegély nélküli képernyővel, 1080p felbontással és 120 Hz-es képfrissítési rátával élvezhetik a 3D-s filmeket.” A kiterjesztett valóságnak köszönhetően a környezet egy privát moziteremmé válik – 10 ezer méteres magasságban.

Kép: Rokid

Kép: Rokid

A projekt több mint egy hónapig tart a Hainan Airlines több mint 20 járatán. A Rokid AR Entertainment Kits nevet viselő technológiát egy tíz éve alakult kínai gyártó adja. A készülék 75 grammot nyom, akkumulátora pedig öt óra aktív használatot bír. Kétirányú hangszóró található rajta a füleknél, ezek az ígéret szerint megfelelő minőségben szólnak úgy, hogy közben másokat ne zavarhasson a hang.

A rendszer offline, nem csatlakozik az internethez, de rengeteg előre letöltött 3D-film közül válogathatnak az utasok, így valóban újszerű élményben lehet részük. Nem terveznek itt megállni, a terv az, hogy az 5G-hálózatok kiépülésével akár utazás közben is lehessen olyan internetalapú szórakozási lehetőségek közül választani, mint például a valós idejű interaktív játékok.

A Rokid kiemelte, céljuk az, hogy kicsiknek és nagyoknak is felejthetetlen kalandban legyen része repülés közben, bevezetve őket az “okos repülés” korszakába.

Forrás: Rokid
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images