Style Erdős Norbert 2024. 02. 18.

ABBA-rajongók, most nagyon jól figyeljetek!

Újra kiadják a világhírű zenekar, az ABBA Waterloo című albumát a megjelenésének 50. évfordulójára. Igazi különlegességet kapnak a rajongók.

A Waterloo az ABBA második – első nemzetközi – albumaként jelent meg 1974 márciusában, és a lemez címadó dalával nyerte meg a svéd popegyüttes az az évi, Brightonban tartott Eurovíziós Dalfesztivált. A dalfesztivál 50 éves jubileuma alkalmából a számot 2005-ben a verseny történetének legjobb dalává is választottak.

A korong új, különleges kiadása április 5-én jelenik meg. A vásárlók egy félsebességes keverésű dupla vinyl lemez mellett limitált kiadású dobozban három kislemezt is kapnak az eredetileg 1974-ben megjelent számokkal.

 

A kislemezek különálló képlemezként is kaphatók lesznek, és egy külön lemez is megjelenik, amelyen négy nyelven hallható a Waterloo. Az album megjelenésének évfordulója alkalmából április 4-én csendes diszkót rendeznek a londoni O2 aréna tetején.

ABBA gyorstalpaló

Az ABBA svéd popegyüttes amelyet 1972-ben Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad alapított Stockholmban. Az együttes neve a tagok nevének kezdőbetűiből áll palindromba rendezve. Az ABBA minden idők egyik legnépszerűbb és legsikeresebb zenei formációja, a könnyűzenei ipar legtöbb lemezét értékesítő együtteseinek egyike, amely 1974 és 1982 között, valamint 2022-ben világszerte vezette a slágerlistákat.

 

Az ABBA lemezeladásai becslések szerint globálisan 400 millió körül mozognak . Az együttes 2012. november 3-ig összesen 11,3 millió eladott kislemezzel a harmadik legsikeresebb formáció az Egyesült Királyságban. 2023 májusában az ABBA megkapta a BRIT Billion Award díjat, amellyel azokat díjazzák, akik karrierjük során átlépték az egymilliárdos stream mérföldkövet az Egyesült Királyságban. Az ABBA volt az első nem angol nyelvű országból származó együttes, amely tartós sikert ért el az angol nyelvű országok slágerlistáin, beleértve az Egyesült Királyságot, Ausztráliát, az Egyesült Államokat, az Ír Köztársaságot, Kanadát, Új-Zélandot és Dél-Afrikát.

A zenekarnak nyolc egymást követő listavezető albuma volt az Egyesült Királyságban. Az együttes Latin-Amerikában is jelentős sikert aratott, és slágereikből spanyolul is felvettek egy gyűjteményt. 2010-ben az ABBA bekerült a Rock & Roll Hírességek csarnokába, és 2015-ben a Dancing Queen című dalukat is beválasztották a Grammy Akadémia csarnokába, a legjobb felvétel kategóriába.

A négy zenész, akiknek utolsó közös fellépése mintegy negyven éve volt, 2021-ben jelentkezett Voyage című új lemezével. Az album megjelenése alkalmából szervezett koncertsorozaton az együttes tagjait digitális avatarjaik helyettesítették a színpadon.

Forrás: MTI, Wikipédia
Kép(ek) forrása: Getty Images