Style FIRSTCLASS 2024. 02. 26.

Egy vagyont fizettek az idős Kossuth fotójáért

Dedikált könyv- és kéziratritkaságokat árvereztek el egy hazai aukción, ezúttal több mint harminc kötet ára jutott több százezer forint fölé.

Várható volt, hogy a mostani árverés egyik slágere lesz az az 1877-es Kossuth Lajos-fotó, amit Torinóban G. Ambrosetti festő és fotográfus készített. Kossuth a kép alá ezt írta: „A Czeglédi küldöttség Baracconei látogatása alkalmából / Póka Lajos Nagykőrös városi irnoknak / emlékűl / Kossuth Lajos”. A „ceglédi” küldöttség látogatásának közvetlen előzménye az volt, hogy a ceglédiek 1867 december végén – Kossuth távollétében és tudta nélkül – országgyűlési képviselőjükké választották, aki természetesen nem vállalta a felkérést.

Amikor viszont tíz évre rá fogadta az ún. „ceglédi százas küldöttséget” emigrációs otthonában, a Torino melletti Collegno al Baracconéban, az alkalomra fotográfiát készíttetett, amit aztán a küldöttség minden résztvevőnek névre szóló dedikációval elküldött. Az egyik ilyen dedikált fotó került most elő, az Antikvárium.hu árverésén pedig 1,66 millió forintért kelt el.

Ady Endre korabeli iskolai bizonyítványa 868 ezer forintot ért meg egy licitálónak, míg Radnóti Miklós dedikált Pogány köszöntője 603 ezer forintért kelt el. Krúdy Gyula dedikált, Az élet álom című szerzői kiadását 501 ezer forintért ütötték le.

Egy vagyont fizettek az idős Kossuth Lajos fotójáért

Elárverezték Fekete István Tüskevárának egyik 1957-es dedikált példányát is, 320 ezer forintért kelt el. Egy David Attenborough és Christopher Parsons természetfilmesek által aláírt Life on Earth (Élet a Földön) című 1979-es kötetért 250 ezer forintot ajánlottak.

Kép(ek) forrása: Antikvarium.hu