Style Fehér Patrik 2024. 03. 15.

Európában is elindulnak a kajafutár drónok

Eddig leginkább az Egyesült Államokban kísérleteztek a drónos házhozszállítással, azonban most egy Magyarországon is aktív cég is beveti az ilyen gépeket.

Az Egyesült Államokban egyáltalán nem ritka, hogy a házhoz rendelt termékeket nem embertől veszi át újdonsült gazdája, ugyanis azt nem is emberek szállítják ki. Egyre több cég vet be drónokat saját hatáskörben: az Amazon vagy a Walmart üzletlánc önálló flottát épít és fejleszt, de a csomagfutárcégek (DHL, UPS, FedEx) is nagy lendülettel nyitnak ebbe az irányba.

Európában kevesen vágtak még bele az ilyesfajta kiszállításba, elsősorban az amerikai cégek importálták eddig a technológiát az öreg kontinensre. Pont az Amazon volt az, amely tavaly októberben bejelentette, hogy Olaszországban és az Egyesült Királyságban elindítják ultragyors drónkiszállítási szolgáltatásukat.

Egy Walmart-drón a floridai égen (Kép: Paul Hennesy/Anadolu Agency via Getty Images)

Egy Walmart-drón a floridai égen (Kép: Paul Hennesy/Anadolu Agency via Getty Images)

Persze nem csak az amerikaiak drónozgatnak. Budapesten is volt már erre példa, igaz, a Rossmann akciója csak teszt volt, még hosszú időbe telik, mire ez itthon bevett gyakorlattá válhat.

A nálunk is jelen lévő ételfutárcég, a Foodora azonban mindezt valósággá tette. Svédországban a Tele2 telekommunikációs vállalattal együttműködve egy drónflotta bevezetését jelentették be, így ők lettek az elsők, akik ételszállító drónokat üzemeltetnek Európában.

Az Aerit nevű cég által fejlesztett drónok 12 kilométerre képesek eljuttatni a legfeljebb 4 kg tömegű ételeket a hét minden napján, és nem akadály nekik sem a szél, sem a hó, sem az eső. A projekt egyelőre a Stockholmtól keletre fekvő Värmdö szigetcsoportján működik, az emberi futárok által nehezen, lassan megközelíthető területen.

Jelenleg nem is cél az, hogy mindenhova drónok vigyék az ebédet és a vacsorát. Erről Garay Péter, a Foodora Magyarország operatív igazgatója is beszélt. “Magyarországon mindig is nélkülözhetetlenek lesznek a futárpartnereink, a technológiai lehetőségekre pedig inkább segítő kézként tekintünk” – fogalmazott.

Forrás: foodora
Kép(ek) forrása: Nyitókép: foodora