Style Fehér Patrik 2024. 04. 16.

Pünkösdi volt az Apple királysága a mobilpiacon

Bár rövid időre átvette a vezetést a globális mobilpiacon az Apple, de amilyen gyorsan csak lehetett, vissza is állt az élre a Samsung.

A 2023-as évet boldogan zárhatták az Apple-nél azok után, hogy történetük során először ők lettek a világ piacvezető okostelefon-gyártói. Az nagy megújuláson átesett iPhone megnyerte nekik az évet, ám egyetlen termékcsaládjuk kevés volt ahhoz, hogy az első helyet hosszasan őrizzék.

Az élre ugyanis visszatért az elmúlt tíz évet uraló Samsung,

derült ki az International Data Corporation mobilpiacot vizsgáló negyedéves jelentéséből.

2024 első három hónapjában a világon 289,4 millió okostelefon talált gazdára, 7,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ebből a mennyiségből a dél-koreai gyártó 60,1 millióért felel, ez a piac 20,8 százalékát jelenti. Teljesítményük nem olyan jó, mint egy éve ugyanebben az időszakban (60,5 millió), de a második Apple-nél még nagyobb a visszaesés: míg 2023 elején 55,4 millió mobilt adtak el, addig idén “csak” 50,1 millió almás készülék talált gazdára.

Samsung Galaxy S24+ (Kép: Joan Cros/NurPhoto via Getty Images)

Samsung Galaxy S24+ (Kép: Joan Cros/NurPhoto via Getty Images)

A két világmárkára nagy erővel zárkóznak a kínaiak. A Xiaomi 40,8 millió eladott mobillal lett a harmadik (+10,3 millió 2023 elejéhez képest), míg a főként a kínai piacon tevékenykedő Transsion 28,5 millióval áll a negyedik helyen (+13,1 millió). A legjobb ötbe az OPPO fért még be 25,2 millió eladott mobillal.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Justin Sullivan/Getty Images