Style Fehér Patrik 2024. 04. 26.

Porosodó CD-lejátszókból csináltak luxusterméket

A Bang & Olufsen legújabb csúcsterméke igazából nem is új, alapját egy közel 30 éves CD-lejátszó adja. Régi kütyüjükből limitált luxusterméket készítettek, az emberek pedig várhatóan rá is kattannak majd.

A Bang & Olufsen mint csúcskategóriás audiorendszer-készítő pontosan látja, mire van vásárlói igény, hogyan alakulnak a zenehallgatási trendek. Tisztában vannak azzal az évek óta tartó trenddel is, hogy az emberek szívesen nyúlnak a bakelit után, de egyre gyakrabban előkerülnek a CD-k is azokban az otthonokban, ahol adnak a jó minőségű zenére.

Előbbi hullámot már meg is lovagolta a dán gyártó, amikor előrukkoltak 2020-ban a Beogram 4000c lemezjátszóval. Alapját egy régi lemezjátszó adja, ehhez csatlakoztattak gyári szinten új hangrendszert. A recept annyira sikeres lett, hogy most megismételték ugyanezt CD-lejátszókkal is.

A B&O felkutatott és előkeresett kétszáz darab Beosound 9000 CD-lejátszót. Ezeket még 1996-ban kezdték el gyártani, de ez nem jelenti azt, hogy ne állták volna ki az idő próbáját. Rájuk kötöttek egy modern Beolab 28 vezeték nélküli hangszórópárt, és el is készült a klasszikus feltámasztása, a Beosystem 9000c.

6 fotó megtekintése

A kétszáz lejátszót a dániai Struerben található központban, az eredeti gyártási helyszínen alaposan átvizsgálták, mielőtt új termék született volna belőlük. Talán az a legszebb az egészben, hogy sok esetben ugyanazok az emberek nyúltak a kütyükhöz, akik annak idején összerakták őket, ráadásul ugyanazokon az asztalokon dolgozva, mint az 1990-es években. Amit kellett, azt kijavítottak, megtisztítottak és finomhangoltak a tökéletes eredmény érdekében.

Porosodó CD-lejátszókból csináltak luxusterméket

Az eredmény egy igazi remekmű: a hangrendszer együttese nem csak audioélményt kínál, megjelenésével bármelyik otthon dísze is lehet. A modern házasításnak köszönhetően a hangfalakból nem csak a CD-n lévő, illetve a befogott AM/FM-rádiók zenéi dőlnek, hanem okostelefonról is streamelhetők saját kedvenceink.

Porosodó CD-lejátszókból csináltak luxusterméket

Az egész projekttel a Bang & Olufsen azt is üzeni, hogy minőségi audiotermékeiknek az évtizedek múlásával is legfeljebb a külsejük fakul meg, a tartalom, a tudás és a minőség nem változik. Meg is kérik ennek árát: 55 ezer euróba (21,6 millió forintba) kerül a limitált kiadású szett.