Style Kovács Miklós 2024. 04. 27.

Titkos projekt lesz Tarantino utolsó filmje

A világ egyik legismertebb amerikai rendezője elvetette eddigi ötletét az utolsó filmjével kapcsolatban, és még titok, hogy milyen mozgókép lesz a végső alkotása.

Az 1963. március 27-én születetett Quentin Tarantino az amerikai filmkészítés legendás alakja. Neki sikerült az álom-karrier, kis költségvetésű, független filmekkel küzdötte fel magát a legnagyobbak szintjére. Ráadásul teljesen tudatosan építkezett, tíz saját film elkészítését tervezte, amiből eddig kilenc került a mozikba. Már csak egy maradt, és eddig szinte biztosnak vélte a szakma, hogy “A filmkritikus – The Movie Critic” címmel érkezik majd az alkotás. 

Egyszer Tarantino azt mondta, hogy az 1977-ben játszódó film egy kisstílű filmkritikusról szól, aki frappáns kritikákat ír egy pornómagazin számára. Azt is pletykálták, hogy Pitt a “Volt egyszer egy… Hollywoodban” Cliff Booth karakterének valamilyen formáját alakítja majd, aki Tarantino történetében nagy filmrajongó volt.

Eddig minden filmes magazin szinte biztosnak vette ezt a forgatókönyvet, azonban az elmúlt hetekben sokat változott a helyzet.

A Deadline szerint viszont meggondolta magát a sikeres rendező, egy Tarantinóhoz közel álló névtelen forrásra hivatkozva írták meg, hogy a projektet törölte. “A filmkritikus lett volna Tarantino tizedik nagyjátékfilmje, de a források szerint nem akarja újraírni a forgatókönyvet, és a projektet sem akarja újjáéleszteni, ehelyett inkább valami újat tervez.” 

Pedig a forgatókönyv már állítólag kész volt, a film főszerepét Brad Pitt kapta volna egyes források szerint. A Vulture.com friss írása alapján viszont Pitt nem vezető szerepben tűnt volna fel: a rendező Cannes-ban árulta el egy kérdésre, hogy a főszereplőt a harmincas évei közepén járó férfiként képzeli el. Így a 60 éves Pitt koránál fogva nehezen jöhetett szóba.

John Travolta és Quentin Tarantino a Ponyvaregény bemutatóján, a rendező utolsó filmjében megjelenhetnek régi alkotásaiból ismert szereplők (Fotó: Eric Robert/Sygma/Sygma via Getty Images)

John Travolta és Quentin Tarantino a Ponyvaregény bemutatóján, a rendező utolsó filmjében megjelenhetnek régi alkotásaiból ismert szereplők (Fotó: Eric Robert/Sygma/Sygma via Getty Images)

A filmkritikus forgatásának terve már javában haladt, amikor Tarantino meggondolta magát. A produkció még 20 millió dolláros adótámogatást is kapott Kalifornia államtól. Arról nincs hír, hogy a szerző milyen projektet választana utolsó tervezett filmjének, 2022-ben egy nyolcepizódos tévésorozat elkészítésének ötletével dobálózott, de ez sem valósult meg. A Hollywood Reporter legfrissebb értesülése szerint Tarantinó jelenleg teljesen új koncepción ötletel.

Utolsó filmje ezen beszámolók szerint egyfajta búcsú lehet eddigi mozis karrierétől, amelyben az előző filmek ikonikus karakterei tűnnek fel rövidebb szerepekben, “mozi a moziban” jellegű, érdekes dramaturgiai megoldással. Mások szerint “A filmkritikus” fő helyszíne egy mozi lehet, ahol a vászonról lelépő fiktív alakok találkoznak majd a jövő nagy rendezőjével, mondjuk Tarantino 16 éves énjével, aki a való életben tényleg dolgozott jegyszedőként egy felnőttfilmeket vetítő helyen.

Forrás: Deadline
Kép(ek) forrása: Martyn Goodacre/Getty Images