Style Erdős Norbert 2024. 05. 04.

Építész tervezte ezt a whiskysüveget, olyan is

A vérbeli whiskyrajongóknak egy igazán minőségi párlat illata vetekszik a parfümökével. A Dalmore különleges italát pedig olyan üvegbe palackozták, amelyet a legmenőbb parfümkészítők is irigykedve néznek.

Az ultraritka italok és az építészetet kedvelőinek igazán remek hónapja lesz, ugyanis májusban a Sotheby’s elárverezi a valaha készült egyik legexkluzívabb single malt whiskyt.

A Dalmore Luminary – The Rare – 2024 Edition egy palackny 49 éves párlatot tartalmaz a Dalmore kincsként őrzött készletéből, amely Melodie Leung építészmérnök által tervezett gyönyörű üvegszoborban kapott helyet. Leung egyébként a világhírű építész, Zaha Hadid egyik tanítványa.

Ezt a whiskys üveget egy építész tervezte, pont olyan is

A különleges ital és palack várhatóan több mint 100 ezer dollárért fog gazdára találni (36 millió forint), a teljes bevételt a skót V&A Dundee dizájnmúzeumnak ajánlják fel. A szobornak van egy másik példánya, amely a Dalmore lepárlóüzemében kapott helyet.

A projekt megvalósítása két teljes évet vett igénybe.

A 49 éves whisky intenzív vaníliás, bogyós gyümölcsös és kakaós aromák rétegeit kínálja, ízében pedig frissen sült gesztenye, feketeribizli, doyenne-i körte és lágy cukrászfűszerek keverednek a finom, édes, füstös befejezéssel – legalábbis ezt állítják azok, akik már kóstolták.

Ezt a whiskys üveget egy építész tervezte, pont olyan is

Az extrém ritka, építészeti jellegű alkotás mellett a Dalmore kiad egy limitált szériát is hétköznapi halandók számára: a The Dalmore Luminary – The Collectible – 2024 Editiont,  amely egy 16 éves single malt, 350 dolláros áron (126 ezer forint).

A Collectible kiadás olasz Amarone vörösboros hordóiban pihent érlelése végén, a folyamatot pedig amerikai fehér tölgyfában kezdte.

Ezt a whiskys üveget egy építész tervezte, pont olyan is

A skót Dalmore szeszfőzdét 1839-ben alapította Alexander Matheson. Eddigi legritkább és legexkluzívabb párlatuk egy 62 éves whisky volt, amely 250 ezer dollárért kelt el (90 millió forint). A Dalmore Skócia egyik leghíresebb és legtöbb díjat kapott lepárlója, amely gyönyörű palackjairól és márkajelzéséről ismert.

Kép(ek) forrása: Courtesy The Dalmore