Style Fehér Patrik 2024. 05. 16.

Hamarosan szemmel is vezérelheted az iPhone-od

Az Apple legújabb operációs rendszere szemmozgáskövető rendszert is kap, így még szélesebb kör tudja majd teljeskörűen használni mobiljait és tabletjeit.

Nem csak akkor érdemes figyelni az Apple-re, amikor új iPhone-t mutat be. A világ egyik legértékesebb technológiai cége nemrég jött ki az új iPaddel, de egy másik újításuk jóval szélesebb réteget érint, mint az új tablet megjelenése.

Az almás gyártó ugyanis bejelentette, hogy készülékei az év során

szemmozgáskövető rendszerrel bővülnek.

Közleményük szerint a mesterséges intelligencia a szelfikamerán keresztül figyeli a felhasználó szemmozgását, másodpercek alatt bekalibrálva az irányítást, innentől pedig bárki kezelheti úgy mobilját, hogy hozzá sem kell érnie. Egy videón azt is megmutatták, hogyan fog működni ez a rendszer:

Az újítást bárki használhatja, de elsősorban azokra gondoltak ezzel, akik valamilyen testi fogyatékosság miatt nem képesek mondjuk egy vagy két kézzel használni a telefont.

A zenehallgatás is megújul majd az Apple eszközein. A Music Haptics nevű új funkció lényege, hogy siketek és nagyothallók számára teszi élvezetesebbé a zenehallgatást úgy, hogy rezgéssel, extra hanghatásokkal emeli ki például egy szám ütemeit.

Hogy mindezekkel mikor találkozhatnak élesben is a felhasználók, arról nincs infó, de várhatóan a szeptemberben érkező iOS 18 operációs rendszerükbe már be fognak kerülni a fejlesztések.

Kép(ek) forrása: Gado/Getty Images