Style Fehér Patrik 2024. 06. 25.

Ingyen kaphatsz laptopot, csak ki kell nyomtatni

Teljesen személyre szabható laptopokat kínál egy cég, ráadásul az alapot ingyen adják, csak össze kell rakni az elemeket.

2020 januárjában jött létre az amerikai Framework nevű laptopgyártó cég, mely a right to repair (a javítás joga) mozgalom egyik élharcosaként azért küzd, hogy az elektronikai ipar haladjon abba az irányba, hogy minden kütyü javítható, könnyen szétszedhető és szerelhető legyen. Laptopjaik abszolút ebben a szellemben épülnek, így például számos esetben a vásárlók a gyári konfigurációt teljesen lecserélik, és erősebb vagy éppen feladatspecifikusabb hardverekkel tuningolják saját gépeiket.

A cég egyik legsikeresebb terméke a nyitóképen is látható Laptop 16, melynek  bizonyos dokumentációihoz már eddig is nyilvánosan hozzá lehetett férni. Így könnyebb dolga volt azoknak, akik az eleve a széles körű gyári lehetőségeken felül szerették volna saját képükre formálni a számítógépet. Ez mostantól még könnyebb lesz, ugyanis a Framework feltette egy weboldalra a laptop 3D-s tervrajzát.

Itt nem csupán képekről van szó, hanem olyan tervezőprogramokban megnyitható fájlokról, melyeket egy 3D-nyomtató segítségével kézzelfoghatóvá is lehet tenni. Gyakorlatilag ezzel azt csinálta a Framework, hogy (a nyomtatás költségével nem számolva) ingyen adja laptopjának vázát bárkinek, innentől kezdve pedig aki kinyomtatja, azt tesz bele, amit szeretne.

3D-nyomtató (Illusztráció: Getty Images)

Ezzel a lehetőséggel valószínűleg azok fognak élni, akik jól értenek a számítógép-építéshez, vagy akik pl. teljesen egyedi kinézetű laptopra vágynak. A vázat ugyanis ebben a formában akár az alapoktól kezdve lehet színezni, a lehetőségek tárháza kis túlzással végtelen lesz.

Forrás: Framework
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Framework