Style Erdős Norbert 2024. 06. 29.

Ez a világ 10 legdrágább luxusvárosa

Ebben a tíz városban lehet a leggyorsabban legtöbbet költeni, ha az ember imádja luxuscikkekkel kényeztetni magát, és a pénztárca mélysége sem akadály.

Szingapúr, más néven az Oroszlánváros továbbra is vezeti a világ legdrágább metropoliszainak listáját, legalábbis luxuséletvitel terén, amit a svájci Julius Baer Group éves jelentése is megerősít.

Szingapúr gazdasági és politikai stabilitása, valamint üzletközpontú környezete továbbra is vonzza a szupergazdagokat. A városban különösen az ékszereket és a divattermékeket kínálják csillagászati áron, de az étkezés, az egészségügy és az oktatás is jelentős kiadásokat igényel, nem csak a turistáktól.

“A világjárvány után jelentkező globális infláció, a magas megélhetési költségek és a fokozódó geopolitikai feszültségek továbbra is világszinten befolyásolják az árakat”

– olvasható a jelentésben.

A világ egyik legnépszerűbb, és egyben talán legdrágább plázája is Szingapúrban található, az ION Orchard.

ION Orchard

Az ION Orchard , Szingapúr szívében, a híres Orchard Road bevásárlóövezetben található. A pláza különleges, futurisztikus megjelenését a Benoy nevű neves brit építészeti cég tervezte. Az épület külső borítását üveg és fém kombinációja jellemzi, amely éjszaka lenyűgöző fényjátékkal varázsolja el a látogatókat. Az ION Orchard több mint 300 üzletnek ad otthont, köztük számos luxusmárkával, mint például Louis Vuitton, Gucci, és Prada. Emellett itt találhatók a high street márkák, valamint helyi tervezők üzletei is.

Fotó: Schöning/ullstein bild/Getty Images

Fotó: Schöning/ullstein bild/Getty Images

Az ION Art Gallery a pláza negyedik szintjén található, és rendszeresen rendez különböző művészeti kiállításokat. A galéria célja, hogy támogassa a helyi és nemzetközi művészeket, valamint hogy a látogatók számára hozzáférést biztosítson a kortárs művészeti alkotásokhoz. A 218 méter magasan található ION Sky kilátó a pláza legfelső szintjén helyezkedik el. Innen 360 fokos panoráma nyílik Szingapúr városára.

 

A bevásárlóközpont híres a digitális technológiák alkalmazásáról: különböző részein interaktív kijelzők és digitális információs pultok találhatók, amelyek segítik a látogatókat az eligazodásban és a vásárlási élmény maximalizálásában.

 

Hongkong a második melyen szerepel, ahol az ingatlanok és ügyvédi díjak olyan magasságokban járnak, mint sehol máshol a világon. Ezzel szemben Sanghaj a harmadik helyről a negyedikre esett vissza, és több ázsiai város ki is került a top 10-ből, például Tokió, Bangkok és Jakarta.

London a harmadik helyet foglalja el, egy pozíciót “javítva” a 2023-as rangsorhoz képest. Érdekes módon az összes többi európai város is előrébb lépett a rangsorban, Zürich például a hatodik helyet szerezte meg.

Az Egyesült Államokban az átlagárak 6 százalékkal emelkedtek az elmúlt 12 hónaphoz képest, a hotelszobák ára 34 százalékkal, míg a pezsgőé 27 százalékkal nőtt. Ennek ellenére New York és Miami visszaesett a rangsorban, míg Mexikóváros a 16. helyről a 21. helyre került a peso erősödése miatt.

Íme a 10 legdrágább város luxuscikkek és -szolgáltatások tekintetében:

  1. Szingapúr
  2. Hongkong
  3. London
  4. Sanghaj
  5. Monaco
  6. Zürich
  7. New York
  8. Párizs
  9. São Paulo
  10. Milánó

A jelentésből világosan kiderül, hogy Szingapúr továbbra is a luxuséletvitel központja, ahol az ékszerek, autók és éttermek árai a legmagasabbak, de a világ többi része sem marad le sokkal, különösen Hongkong és London van közel az árszínvonal tekintetében.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images/ DoctorEgg