Style Fehér Patrik 2024. 07. 08.

Itt az Eb-döntő új labdája, ennyibe kerül

Mint ahogy az a legtöbb nagy futballtornánál lenni szokott, a labdarúgó Európa-bajnokság fináléjára is változtatnak a játékszeren. Bárki megveheti a sporteszközt, de az nem lesz olcsó.

Hihetetlen gyorsan lepörgött a labdarúgó-Eb jelentős része, cikkünk megjelenésekor már csak három meccs eredményeiért szoríthatunk. A döntő sok szempontból különleges lesz, egyre azonban folyamatos figyelem irányul majd, mégpedig a labdára.

Az Adidas ugyanis lecseréli a korábban megismert fehér alapú játékszert, az elődöntőkben és a fináléban ugyanis a FUSSBALLLIEBE FINALE fantázianevű lasztit terelgethetik a kontinens aktuális legjobb focistái. Nem szokatlan az ilyesmi, évről évre láthatnak a figyelmesebbek ilyet akár a Bajnokok Ligájában is.

Ezúttal azonban jelentős a változás, tekintve, hogy fehér helyett szürke alapszínű labdát kergetnek majd 22-en. Az Adidas a váltással egyébként az Eb-trófeára “emlékezteti” a csapatokat, hiszen az is ebben az árnyalatban pompázik. Minden más hasonló marad, azaz a rendező Németországra utaló fekete-piros-sárga szárnymintázat is, melyeket vibráló élek és pöttyök emelnek ki még inkább.

Itt az Eb-döntő új labdája, ennyibe kerül

Nem változnak a beépített okosságok, vagyis ez a labda is tartalmaz majd gyorsulásmérős chipet. Ezzel az összes labdaérintést, pl. a kezezéseket is követhetik a bírók, valamint ennek köszönhetően használható a félautomata lesrendszer, mely a játékosok élő helyzetét is figyeli, könnyebbé és igazságosabbá téve a játékvezetést. Ilyen tudású focilabda egyébként először szerepel az Eb-döntők történetében.

Itt az Eb-döntő új labdája, ennyibe kerül

A labda “butább”, de külsejét tekintve ugyanúgy 20 érdes panelből összeálló változata már megvásárolható az Adidastól, egy játékszerért 150 eurót (közel 60 ezer forintot) kérnek.

Elődjét egyébként mi is megfogdostuk, illetve játszottunk vele – bővebben ide kattintva olvashatsz róla!

Forrás: Adidas