A Benromach nemrég palackba zárt, 50 éves whiskyje nem a skót lepárló legidősebb itala, de mindenképpen a legritkább. Korábban is adtak már ki egy 50 éves változatot 1969-ből, ám az már valószínűleg rég elfogyott, pontosabban gazdára talált.
A Benromach 50 Years Old névre keresztelt whiskyt 1972. december 13-án töltötték sherryshordóba és egészen a palackozásig, 2023. március 2-ig abban pihent. A mindössze 248 palackos limitált kiadás világszerte ritkaságszámba megy.
“Az ital illatában citrom és enyhe füst érezhető, míg a kortyban narancshéj és érett gyümölcsök találkoznak egy leheletnyi érlelt bőr aromával. A hosszú, teljes lecsengés során tört bors és enyhe füstös zamatok zárják az élményt” – olvasható az italról kiadott közleményben.
Az 54,6%-os alkoholtartalom különösen erős még egy whiskyhez képest is, és még ennyi ennyi év után is megőrizte élénkségét. Ez a skót whiskyk esetében nem mindig garantált, hiszen az éghajlati tényezők eltérnek az amerikai whiskey érlelésétől.
A Benromach Speyside régióban található, közel Invernesshez. A márkát 1898-ban alapították, de hosszú időn át nehézségekkel küzdött, mígnem 1993-ban a Gordon & MacPhail független palackozó vállalat felvásárolta és új életre keltette.
A különleges ital különleges palackot kapott: minden egyes üveget kézműves műhelyben fújtak és faragtak, így igazi műalkotásba tölthették az 50 éves párlat minden cseppjét. Brodie Nairn, a palackozóműhely tulajdonosa szerint a kézműves üvegfúvás és a whisky készítése közötti szinergia tökéletesen megvalósult ebben a projektben.
A sherryshordók általában 600-700 palacknyi whisky tárolására alkalmasak, de évente nagyjából 2%-os párolgással kell számolni, így lett csak 248 üvegnyi a limitált széria.