Style Erdős Norbert 2024. 09. 14.

Fél évszázadot pihent egy hordóban, most kinyitották

Mindig ünnep ilyen hírekről olvasni whiskyrajongóknak: egy fél évszázadon át érlelt különlegességet hoznak éppen forgalomba.

A Benromach nemrég palackba zárt, 50 éves whiskyje nem a skót lepárló legidősebb itala, de mindenképpen a legritkább. Korábban is adtak már ki egy 50 éves változatot 1969-ből, ám az már valószínűleg rég elfogyott, pontosabban gazdára talált.

A mostani, fél évszázados ital cseresznyés aromájához és rendkívül magas alkoholtartalmához igen borsos árcédula társul. Üvegenként 26 000 dollárt, azaz közel 10 millió forintot kérnek érte.

A Benromach 50 Years Old névre keresztelt whiskyt 1972. december 13-án töltötték sherryshordóba és egészen a palackozásig, 2023. március 2-ig abban pihent. A mindössze 248 palackos limitált kiadás világszerte ritkaságszámba megy.

Fél évszázadot pihent egy hordóban, most kinyitották

“Az ital illatában citrom és enyhe füst érezhető, míg a kortyban narancshéj és érett gyümölcsök találkoznak egy leheletnyi érlelt bőr aromával. A hosszú, teljes lecsengés során tört bors és enyhe füstös zamatok zárják az élményt” – olvasható az italról kiadott közleményben.

Az 54,6%-os alkoholtartalom különösen erős még egy whiskyhez képest is, és még ennyi ennyi év után is megőrizte élénkségét. Ez a skót whiskyk esetében nem mindig garantált, hiszen az éghajlati tényezők eltérnek az amerikai whiskey érlelésétől.

Fél évszázadot pihent egy hordóban, most kinyitották

Fotó: Benromach

A Benromach Speyside régióban található, közel Invernesshez. A márkát 1898-ban alapították, de hosszú időn át nehézségekkel küzdött, mígnem 1993-ban a Gordon & MacPhail független palackozó vállalat felvásárolta és új életre keltette.

A különleges ital különleges palackot kapott: minden egyes üveget kézműves műhelyben fújtak és faragtak, így igazi műalkotásba tölthették az 50 éves párlat minden cseppjét. Brodie Nairn, a palackozóműhely tulajdonosa szerint a kézműves üvegfúvás és a whisky készítése közötti szinergia tökéletesen megvalósult ebben a projektben.

A Benromach desztillálóüzeme a skóciai Forres városában.

A Benromach desztillálóüzeme a skóciai Forres városában. – Fotó: Benromach

A sherryshordók általában 600-700 palacknyi whisky tárolására alkalmasak, de évente nagyjából 2%-os párolgással kell számolni, így lett csak 248 üvegnyi a limitált széria.

Forrás: Benromach