Style Baka Gábor 2024. 09. 26.

Nyakig merülhetsz az Unicumban, mégsem leszel másnapos

Magyarország egyik kedvenc röviditala, az Unicum megújította látogatói programját, ha eddig nem jártál ott, most tényleg érdemes betérni.

A kismillió pálinkaféle mellett egyértelműen a Zwack Unicum Magyarország nemzeti röviditala, az elsőre talán megosztó, más, ánizsosabb, narancsosabb keserűknél karcosabb, „ütősebb” ízvilágát itthon és világszerte imádják, aki pedig nem tud megbarátkozni az eredetivel, még mindig próbát tehet a kávés Baristával, az aszalt szilván érlelt Szilvával, vagy a Zwack Izabella tokaji Dobogó pincészetéből származó aszúval nemesített prémium Riservával.

De akár ízlik a Zwack itala, akár nem, a kis híján 20 éve, 2005-ben megnyitott Unicum Házzal mindenképp érdemes próbát tenni, a Budapesten, a Soroksári út elején található lepárló és látogatóközpontban ugyanis család és az ital történetén keresztül a magyar történelembe is bepillantást nyer, aki megtekinti az új, immerzív vetítést.

Nyakig merülhetsz az Unicumban, mégsem leszel másnapos

Az Unicum Ház mozgóképes összefoglalója, most látványos, az „elmerülést” segítő vizuális kiegészítést kapott, a megújult film így még gazdagabb élményt nyújt, hiszen az összesen három falon zajló, azaz 270 fokos vetítés körbeöleli a látogatót.

Minden részletet nem árulunk el, de a vetítésből kiderül, hogyan és mikor csempészte ki az egyik családtag az eredetileg 1790-ben megalkotott, II. József magyar király által nagyra tartott ital receptjét, hogyan kanyarodott az Egyesült Államokba, majd az Unicum ma is második legnagyobb piacának számító Olaszországba a Zwack család és a keserűlikőr sorsa, majd hogyan tért vissza szülőhazájába.

 

Nyakig merülhetsz az Unicumban, mégsem leszel másnapos

A 20 perces – magyar, angol, német és olasz nyelven is megszólaló, további hat nyelven feliratozott – film archív felvételekkel, családi fotókkal, az elmúlt több mint egy évszázad különböző Unicum-reklámjaival, a család hatodik generációját képviselő Zwack Izabella és Sándor szavaival visz utazásra, a zenei háttér a Bonanza Banzai egyik alapítójaként híressé vált Hauber Zsolt munkája.

A megújult vetítést követően a látogatók bepillantást nyerhetnek a gyár működésébe is egy vezetett pincetúra keretében, az Unicum Szívének nevezett régi lepárlóban a gyártás részleteiről is képet kaphatnak, a tölgyfahordókkal teli pincében pedig közvetlenül azokból csapolva meg is kóstolhatják mind a négy Unicumot.

Nyakig merülhetsz az Unicumban, mégsem leszel másnapos

A látogatás során természetesen a múzeumi tárlatot sem szabad kihagyni, ahol számtalan régi palack, emléktárgy, eredeti reklámgrafika, plakát vezeti végig az Unicum és a Zwack történetén, bónuszként pedig egy, a világ minden szegletéből összegyűjtött több ezer darabos italgyűjteményt is végig lehet böngészni.

Az Unicum Ház budapesti lakosként bármikor könnyen elérhető, de vidékiként is érdemes lehet egy fővárosi kiruccanásba beiktatni a programot.

Kép(ek) forrása: Zwack