Style Fehér Patrik 2024. 10. 25.

Szentségtörés felszabdalni egy perzsaszőnyeget?

A több ezer éves múltra visszatekintő perzsaszőnyegek új formában hódítanak Los Angelesben egy szőnyegkereskedőnek köszönhetően, aki drága táskákat készít belőlük.

Már i. e. 2000-ben szőttek szőnyegeket a Kaukázus és Azerbajdzsán területén, de a történelmi Perzsiában, főleg a mai Irán területén járatták csúcsra a szőnyegkészítést. Napjainkra a perzsaszőnyeg fogalommá vált: a kézzel készült, rengeteg munkaóra alatt elkészülő, különleges mintájú darabok igazi luxustermékek, ehhez méltó árral.

Los Angeles egyik szőnyegárusa, a King Kennedy Rugs is foglalkozik perzsaszőnyegek árusításával, nemrég azonban egy új programmal keltette fel a figyelmet. Szeptember óta ugyanis már arra is lehetőséget kínálnak, hogy a vásárlók

a szőnyegekből készíttessenek táskákat.

Kép: King Kennedy Rugs

Kép: King Kennedy Rugs

Aki betér a szőnyegárusokhoz, és úgy dönt, csináltatna magának egy egyedi, egyébként igen látványos táskát, az először kiválaszthatja, milyen antik szőnyegből szeretne az Olaszországból importált bőrre mintát rakatni. A szőnyegválasztéknál az antik nem csak egy hívószó, ugyanis az 1800-as évek végén, illetve az 1900-as évek elején szőtt szőnyegekből lehet válogatni.

Aki ezzel nem szeretne vesződni, az választhat már előre elkészített szőnyeges táskát is. Ez nem jelenti azt, hogy az ilyen táskák sokkal olcsóbbak, az indulóár ugyanis 3600 dollár (1,34 millió forint).

Forrás: King Kennedy Rugs
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images