Life Fehér Patrik 2023. 08. 09.

Szélpiramisokból nyerhetünk energiát a jövőben

Egyetlen változtatásnak köszönhetően még hatékonyabbak lehetnek a jövő szélturbinái, melyek tesztelése már meg is kezdődött.

Rengeteg lehetőség rejlik még a szél erejének hasznosításában, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy sorra épülnek a minden korábbinál nagyobb energiatermelő turbinák. Nem minden azonban a méret: vannak, akik másképp javítanák a hatékonyságot.

A spanyol X1 Windnél például úgy gondolják, rengeteget lehetne azon is nyerni, ha magát a szélturbinát úgy tudnák befordítani abba az irányba, amerről a szél fúj, hogy nem csak az energiatermelő felső egység pozíciója változik. Ehhez megalkottak egy piramisszerű platformot a speciálisan kialakított turbinához. Az egész egy rendszerként lebeg a víz tetején, és abban jobb a hagyományos, egyetlen tornyon álló turbináknál, hogy olcsóbb előállítani, ugyanis nem kellenek hozzá speciális lapátok.

Szélpiramisokból nyerhetünk energiát a jövőben

Az első modell tesztjén már túl is van a cég: a projekt még 2019 áprilisában kezdődött, az első kész darab pedig 2020 novemberére készült el. Kilenc darabban szállították el a Kanári-szigetek mellé, ahol helyben összerakták, majd a vízre bocsátották a próbadarabot. A tesztek egy 1:3 méterarányú darabon zajlottak egészen idén májusig, így bőven elég adat és idő volt arra, hogy a platform minden rezdülését és reakcióját kielemezzék.

Következő lépésként már az éles bevetés jöhet: 2025-re a Földközi-tenger francia partvidékén teljesíthet majd szolgálatot egy X90 kódnevű platform, melynek teljesítménye 6 MW lesz. Hogy pontosan hova kerülhet majd a turbina, még kérdéses, de azért behatárolja az elhelyezését az, hogy a biztonságos működés érdekében minimum 60, maximum 500 méter mélynek kell lennie a tengernek.

Az X90 látványterve

Az X90 látványterve

Forrás: X1 Wind