2017 óta létezik a The Best Chef Awards, mely abban tér el a többi gasztronómiai díjtól, hogy nem a helyszínt – esetleg az ételt – díjazza, hanem azt, aki azt megtölti és saját képére formálja, vagyis a séfet. Eddig magyar sikereknek csak mérsékelten örülhettünk: a százas listán még nem szerepelt senki hazánkból, de 2020-ban jelölték már Sárközi Ákost és Mészáros Ádámot, tavaly pedig Tóth Szilárdot.
Maga a százas lista érdekesen áll össze: először 100 olyan séfet jelölnek a díjra és a listára gasztronómiai szakemberek, kritikusok és gasztrofotósok, akik az előző évin nem szerepeltek. Miután kialakul a 100 új név listája, azt összevonják az előző évi legjobb százzal, így egy 200-as mezőnyre lehetett voksolni. A végeredményt a The Best Chef szakemberei, valamint maga a 200 séf dönti el, persze úgy, hogy magára senki sem szavazhat.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
“Nem kell semmit újragondolni, elég a meglévő utakat járni. A lényeg, hogy továbbra is ugyanazokkal a hagyományokkal, ízpárosításokkal, vagy az egyes tájegységekre jellemző nagymamaféle receptekkel dolgozzunk, és ezáltal olyan új ételeket alkossunk, amelyek előremozdítják a magyar gasztronómiát” – fogalmazott a The Best Chef oldalán a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből származó séf saját hozzáállásáról.
A győztes 2022 után idén is a spanyol Dabiz Muñoz lett.