Style Erdős Norbert 2023. 12. 20.

10 ünnepi koktél, amely karácsonyt robbant a szádban

Felejtsd el a forralt bort és a puncsot, ennél sokkal komolyabb kulináris utazásra viszünk most. Ha ezek közül kínálsz az ünnepek alatt a vendégeidnek vagy a csajodnak, nehéz szavakkal leírni, milyen sikered lesz.

Gyere velünk egy ünnepi utazásra a koktélok világába, hiszen már úgyis bokáig gázolunk a karácsonyi készülődésben, szóval itt az ideje, hogy végre teljesen elmerüljünk. Az útlevelet kiállítottuk számodra, csak fel kell szállnod a gépre. De vigyázz, mert ezután a tíz koktél után ellenálhatatlan késztetést fogsz érezni, hogy bevásárolj néhányhoz!

Blue Stone Royale

Hozzávalók: 

  • 4 cl Ciroc vodka
  • 2 cl citromlé
  • 1 cl vaníliaszirup
  • végül ízlés szerint töltsd fel pezsgővel

Elsőként alaposan keverd össze az első három összetevőt, majd töltsd ki egy pezsgőspohárba, és a maradék helyet húzd fel pezsgővel.

Mexikói forró csoki

Hozzávalók: 

  • 4 cl prémiumtequila
  • 2 dl forró csoki (lehetőleg karácsonyi fűszerekkel)
  • 2 dl tej
  • 3 kávéskanál kakaópor 
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • ízlés szerint korianderlevél és szárított, sózott grapefruitkarikák

Készítsük el a fűszeres forró csokoládét úgy, hogy az összes hozzávalót egy edényben összekeverjük. Forraljuk fel, majd szűrjük le. Ezután adjuk hozzá a tequilát, a kész italt bögrében kínáljuk! Csokoládéreszelékkel és fahéjrúddal lehet díszíteni, ahogy tetszik.

The Handwarmer (kézmelegítő)

Hozzávalók: 

  • 3 liter almalé, lehetőleg 100%-os
  • 6 egész kardamon
  • 3 darab fahéjrúd
  • 200 ml datolyaszirup (mézzel is helyettesíthető)
  • 50 gramm gyömbér
  • egy üveg Jameson whiskey
  • 3 egész citrom
  • 3 csillagánizs

Az almalevet öntsük egy nagy főzőedénybe és kezdjük el melegíteni. A kardamomot, a fahéjat, a gyömbért, az ánizst és a citromok héját adjuk hozzá az almaléhez, ezekkel forraljuk össze. Miután forr, öntsük bele a szirupot és a citromok kifacsart levét. Ezt követően öntsünk 3 cl Jamesont egy hőálló pohárba és szűrjünk rá a forró koktélból.

Old Fashioned

Hozzávalók: 

  • 4 cl whisky
  • néhány csepp Angostura keserű
  • néhány csepp cseresznyelikőr (csak hogy még ünnepibb legyen a hangulat)
  • 1 darab kockacukor
  • jégkocka
  • friss narancshéj

Whiskyspohárba dobjuk a kockacukrot, rácseppentünk néhány csepp Angosturát, illetve cseresznyelikőrt, aztán összezúzzuk a kockacukrot. Mehet a pohárba a jégkocka, felöntjük whiskyvel, és megkeverjük. A narancsból levágunk 1-2 szelet narancshéjat, kicsit “áttöröljük” vele a pohár szélét, priccentünk belőle egy kis olajat az italra, azután mehet az a pohárba.

Himalayan Hot Toddy

Hozzávalók:

  • 6 egész kardamommag
  • 5 cl Jameson whiskey
  • 1 egész lime
  • 250 ml mangólé (lehetőleg 100 %-os)

Állítólag ez a koktél Nepálból származik, a világ legmagasabban fekvő ír kocsmájából. Először is melegítsük elő a toddypoharat forró vízzel, és tegyük félre 15 percig, majd öntsük ki a vizet a poharakból. Melegítsük fel a mangólevet a kardamommal egy serpenyőben. Legyen forró, de még éppen ne forrjon. Ezután mehet minden összetevő a toddypohárba, díszítsük lime-szelettel.

Espresso Martini

Hozzávalók: 

  • 50 ml vodka
  • 30 ml kávélikőr
  • 10 ml cukorszirup
  • 25 ml friss eszpresszó
  • 3 darab pörkölt kávébab

Hűtsük le a poharat, amiben szervírozzuk. Az összes összetevők mérjük egy shakerbe, majd jéggel együtt jól rázzuk össze, végül duplán szűrve töltsük a hűtött martinispoharunkba.

Áfonyás-gyömbéres Mimosa

Hozzávalók:

  • 6 cl gyömbérsör
  • 6 cl áfonyalé
  • édes pezsgő
  • cukrozott áfonya

Egy pezsgőspohárban összekeverjük az áfonyalevet a gyömbérsörrel, majd felhúzzuk az egészet jól lehűtött pezsgővel. A tetejére díszítésként cukrozott áfonyát helyezünk.

Brandy Alexander

Hozzávalók: 

  • 5 cl konyak
  • 3 cl dark csokoládé- vagy kakaószirup
  • 3 cl tejszín
  • szerecsendió

Öntsük a konyakot, a szirupot és a tejszínt egy jéggel teli shakerbe, és rázzuk alaposan össze. Szűrjük át egy hűtött coupepohárba és reszeljünk rá a szerecsendióból.

Ír kávé

Hozzávalók:

  • 4 cl ír whiskey
  • 3 cl tejszín
  • 8 cl kávé
  • 1 kocka barnacukor
  • tejszínhab

A kockacukrot belemártjuk a whiskey-be, meggyújtjuk, a pohárba helyezzük, majd miután karamellizálódott, rátöltjük a maradék whiskey-t és a kávét. Bárkanál segítségével friss tejszínt csorgatunk óvatosan az ital tetejére, majd az egészet megkoronázzuk egy kis tejszínhabbal, amire akár egy kis fahéj is mehet.

Naughty or Nice

Hozzávalók: 

  • 8 cl chardonnay
  • 8 cl pinot noir
  • 6 cl konyak
  • 6 cl Maraschino cseresznyelikőr
  • 1,2 dl gyömbérsör
  • vérnarancs

Ez a mennység 3-4 főnek is elegendő, szóval vegyünk elő egy nagyobb üvegtálat. Az elkészítése végtelenül egyszerű: minden hozzávalót össze kell keverni a tálban, majd poharakba öntjük, végül jeget és vérnarancsgerezdeket dobunk bele.

És ami a legfontosabb: alkoholt mindig mértékkel és felelőségteljesen fogyassz!

Kép(ek) forrása: Ciroc, Don Julio, Getty Images, Jameson, Liquor.com / Tim Nusog