Magic Fehér Patrik 2023. 03. 06.

Bemutatta a magyar séfcsapat, mivel nyűgözték le a világot

A világhírű Bocuse d'Or szakácsversenyen bronzérmes magyar csapat megmutatta, milyen fogásokkal érték el eredményüket. Hamarosan bárki elkészítheti ezeket a fogásokat, a recepteket közkinccsé teszik.

Kétévente Lyon válik a világ gasztrofővárosáva a világhírű Bocuse d’Or szakácsversenynek köszönhetően. A legnagyobb presztízsű nemzetközi megmérettetésre összegyűlnek a legjobb szakemberek a névadó Paul Bocuse séf szülővárosában, hogy eldöntsék, ki közülük a legjobb az adott évben.

Idén a magyar csapat csúcsot jelentő harmadik helyen zárt, hazánkat Dalnoki Bence, a novemberben immár két Michelin-csillaggal értékelt Stand Étterem sous chefje képviselte, akinek munkáját Nyikos Patrik segítette commis-ként (segéd). A coach feladatait Széll Tamás látta el, míg a csapat elnöke Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke volt.

Dalnoki Bence

Dalnoki Bence

A munka dandárját végző Dalnoki és Nyikos Budaörsön a magyar közönség előtt is megvillantotta a világelitbe tartozó tudását, és újra elkészítették azokat a fogásokat, amiket Lyonban is tálaltak.

A döntőben hagyományosan két ételt kell elkészíteniük a csapatoknak: egy látványos tálat, amelyet először egyben, majd tányérra tálalva kell prezentálni, valamint egy eleve tányérra készült fogást. A táltéma kötelező alapanyagai idén az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab-kagyló voltak, formabontónak bizonyult azonban a tányértéma, a csapatoknak ugyanis gyerekmenüt kellett készíteniük 15 személyre. A fogások mindegyikében szerepelnie kellett a sütőtöknek, az előételnek vegánnak kellett lennie, a főételben pedig kötelezően tojás is szerepelt.

Dalnoki Bence felidézte, hogy a tányértéma azért is jelentett érdekes kihívást, mert a menüben három fogást is el kellett készíteniük, benne desszerttel, ami ritkán szerepel a versenyfeladatok között. Gyerekmenüjük koncepciójának lényege az volt, hogy kedvet csináljon az egészséges étkezéshez – jegyezte meg.

A Szeresd a zöldségeket! elnevezésű fogás alapja egy hűvös sütőtökleves, amelyre sütőtökkel töltött, roppanós uborkafalatok, petrezselyem és zsenge torma kerültek. Mindezt lágy, zöldséges zabkrém és grill olajban marinált zöldborsó egészítette ki. Mivel a fogás teljesen vegán, az umami ízt hús helyett dasi szósszal csempészték a kompozícióba

A Szeresd a zöldségeket! elnevezésű fogás alapja egy hűvös sütőtökleves, amelyre sütőtökkel töltött, roppanós uborkafalatok, petrezselyem és zsenge torma kerültek. Mindezt lágy, zöldséges zabkrém és grillolajban marinált zöldborsó egészítette ki. Mivel a fogás teljesen vegán, az umami ízt hús helyett dasiszósszal csempészték a kompozícióba

A ropogós sütőtök Halloween nevet viselő, második fogásban egy sütőtökös-paradicsomos korongra serpenyőben sült tojásflan került gombákkal, hagymával, savanyított sütőtökkel és citromos kakukkfűvel, benne krémes tojással és tempuragyönggyel. A szószt többféle sajtból (vászolyi, parmezán és Gruyere) komponálta meg a magyar csapat

A ropogós sütőtök-Halloween nevet viselő második fogásban egy sütőtökös-paradicsomos korongra serpenyőben sült tojásflan került gombákkal, hagymával, savanyított sütőtökkel és citromos kakukkfűvel, benne krémes tojással és tempuragyönggyel. A szószt többféle sajtból (vászolyi, parmezán és gruyere) komponálta meg a magyar csapat

A séf elmondása szerint a lyoni világdöntőn nagy sikert aratott a gyerekmenü Mindennap egy alma, az orvost távol tartja! elnevezésű desszertje. Noha a sütőtök itt is szerepelt a kötelező alapanyagok között, a Dalnoki Bence által megálmodott fogás piros almát formázott, szemben a legtöbb rivális csapat tök ihlette dizájnjával

A séf elmondása szerint a lyoni világdöntőn nagy sikert aratott a gyerekmenü Mindennap egy alma, az orvost távol tartja! elnevezésű desszertje. Noha a sütőtök itt is szerepelt a kötelező alapanyagok között, a Dalnoki Bence által megálmodott fogás piros almát formázott, szemben a legtöbb rivális csapat tök ihlette dizájnjával. A desszert egy vaníliás joghurtmousse sütőtökkel, almával és málnával töltve, sütőtökös, tökmagos piskótára helyezve. Az “alma” robbanócukorkát, csokoládét, piemonti mogyorót és citromos verbénát tartalmazó, ropogós “földre” és málnás gumicukorból mintázott virág formára “hullott” a tányérban

Dalnoki Bence elmondása szerint a gyerekmenüben nem, a haltálnál azonban felhasználtak magyaros motívumokat és olyan jellegzetes alapanyagokat, mint a fűszerpaprika, a tokaji édes bor és mustecet, illetve a hagyományos magyar házikenyér. Mint az MTI-nek elmondta, a Bocuse d’Or zsűrije némileg magasabb pontszámmal értékelte a magyar csapat által megálmodott gyerekmenüt, mint a haltálat, leginkább a desszertet kiemelve.

Bemutatta a magyar séfcsapat, mivel nyűgözték le a világot

“Pár év érés hiányzik talán, hiszen még mindig nagyon fiatal vagyok” – jegyezte meg a séf, aki azt is elárulta, hogy a Bocuse d’Or következő kiírásán nem indul, de tervei szerint később még újra megméreti magát a világversenyen. Kiemelte, hogy több versenyfogás az étterem menüjére felkerülve a szélesebb közönség körében is népszerű.

A Bocuse d’Oron az elmúlt években indult magyar csapatok fogásainak receptjeiből tavasszal kötet is megjelenik, amely az ételek újragondolásait is tartalmazza majd. A világversenyen bronzéremmel kitüntetett séf bejelentette: mentorprogramot indít, melynek során eddig összegyűlt tapasztalatainak átadásával szeretné támogatni a jövő magyar szakácsgenerációját.

Képek: MTI/Balogh Zoltán