Style FIRSTCLASS 2024. 06. 14.

3+1 tipp, hogy ne érjen baj túra közben

A nyár beköszöntével ideális az idő ahhoz, hogy közelebb kerüljünk a természethez, felfedezzük a különböző túraútvonalakat. Érdemes azonban az ilyen kalandokra felkészülni, ebben segít a szakértő.

A szabadban töltött idő az egyik legjobb nyári időtöltés, ilyenkor kelnek életre a hegyek, felfedezhetjük a végtelennek tűnő, zöldellő ösvényeket, de ha igazán kalandvágyónak érezzük magunkat, néha akár le is térhetünk a kijelölt útról. A lényeg, hogy biztonságban érezzük magunkat, amihez a kellő tájékozottság, a megfelelő felszerelés és a felkészültség is elengedhetetlen. Vastag Barbara, a Magyar Természetjáró Szövetség szakembere a jótanácsai mellé egy-egy hozzájuk illeszkedő túraútvonalat is javasolt, hogy minél könnyebb legyen a választás.

1. Tervezzük meg a túránkat, lehetőleg a fizikai erőnlétünknek megfelelően!

Mielőtt túrázni indulnánk, fontos, hogy fizikai kondíciónknak megfelelően válaszunk útvonalat. Mérjük fel előzetesen az útvonal hosszát, illetve az abban rejlő emelkedők mértékét. Elsőre inkább rövidebb távokon induljunk, majd szépen lassan növeljük azokat, ahogy edzésbe jövünk. A meleg nyári hónapokban a hőség is erőteljesen kihathat fizikai teljesítményünkre, ezért ilyenkor jó ötlet olyan túraútvonalat választani, amely a fák árnyékában tart, és nem vagyunk közvetlen napfénynek kitéve, esetleg tóparti, folyó menti ösvényen tesszük meg a kilométereket.

Ilyen például a látványos és változatos terepen keresztül vezető körtúra karnyújtásnyira a fővárostól, a Pilis központjában, a Hosszú-hegy vidéke. Csobánka és Pilisszentkereszt között hangulatos patak menti rétek és lankás tölgyesek határozzák meg a tájképet. Ez akár kezdő túrázóknak is remek választás!

A pilisszentkereszti Vaskapu-szikla (Kép: Getty Images)

A pilisszentkereszti Vaskapu-szikla (Kép: Getty Images)

2. Válasszunk ideális túralábbelit, amely mindig zárt, az adott terephez megfelelő talpú!

A lábbeli az egyik legmeghatározóbb felszerelése a túrának: vagy megkönnyíti, vagy elrontja azt. Érdemes a lábat stabilan tartó, nedvességtaszító és vízálló tulajdonságokkal rendelkező túracipőket keresni, szerencsére ezekből már egészen színes a kínálat. Plusz extra lehet, ha a cipő könnyű, mint pl. a Helly Hansen Roamfree HT Hiker, mely innovatív és újrahasznosított anyagokat tartalmazó technológiával készül.

Ebben könnyedén meghódíthatjuk a cseszneki szurdokokat, a szelíd, lankás bakonyi tájra nézve nem is gondolnánk, milyen vad szurdokvölgyeket rejtenek a szerény magasságok. Csesznek környékén két emlékezetes sziklafolyosó és egy visszafogottabb árok kínálja a szurdoktúrázás élményét. Látogassuk meg a sziklalépcsős Ördög-árkot, a Kő-árok sötét völgyszorosát és a Kőmosó festői kőpoklát!

Kép: Helly Hansen

Kép: Helly Hansen

3. Élvezzük a természetet és töltődjünk fel!

A szabadban eltöltött idő bizonyítottan segít csökkenteni a stresszt, felszabadultabbnak érezhetjük magunkat, de javítja állóképességünket is. Élvezzük szeretteinkkel, barátainkkal, de akár egyedül is a Vértes vadregényes szakadékát, a ritkának számító panorámát. Izgalmas látnivalókat fűz fel ennek a változatos túrának a nyomvonala.

A gánti bauxitbánya is a Vértes része (Kép: Getty Images)

A gánti bauxitbánya is a Vértes része (Kép: Getty Images)

+1: Maradjunk a jelzett túraútvonalon!

Ha jártunk már erdőben, biztosan találkoztunk különböző formájú és színű festett alakzatokkal, amelyek többnyire a fákra festve jelölik az utat. Hasznos, ha ismerjük ezeket a turistajelzéseket, hiszen ennek a rendszernek a célja, hogy a kijelölt útvonalak országszerte egységesen, mindenki számára könnyen használhatók legyenek, legyen szó rendszeres vagy alkalmi kirándulókról. Ha jobban el szeretnénk merülni a jelzésekben, a Kéktúra oldalán pontos leírások találhatóak hozzájuk.

Forrás: Helly Hansen
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images