Life Fehér Patrik 2024. 09. 17.

A sarki fényről szólhat az előttünk álló tél

Jövő júniusig olyan nagy eséllyel láthatunk sarki fényt, mint soha korábban az elmúlt évtizedben. Ez meg is látszik az utazási trendeken, érdemes lehet előre tervezni.

Javában zajlik a 25. napciklus, melynek köszönhetően mostantól egészen 2025 nyaráig megnő az esélye annak, hogy sarki fényt lássunk. Az ég zöldes-lilás ragyogása időnként Magyarországról is észlelhető, de aki igazán lélegzetelállító látványra vágyik, az északabbra fekvő országokat keres fel.

A sarki fény miatt egyre többen hajlandóak utazni, sőt, úgy alakítani terveiket, hogy egy ilyen kirándulás legyen a család fő üdülése is. Az Airbnb adatai szerint 2019 óta 130 százalékkal nőtt az olyan szálláshelyeken a foglalások száma, ahonnan jobban lehet látni az égi jelenséget. A mostani auróra-időszakra, vagyis decembertől márciusig a korábbiakhoz képest is 60 százalékkal többen kerestek rá.

5 fotó megtekintése

Akik szeretnék látni személyesen az igazán jól ragyogó sarki fényt, legfőképp a 65. szélességi fok felett nézelődnek, vagyis majdnem az északi sarkkörön túl. A legnépszerűbb országok közé Norvégia, Finnország, Svédország, Izland, az Egyesült Államok és Kanada tartozik.

Forrás: Airbnb