Life Fehér Patrik 2024. 09. 18.

Bizonyítottan boldogabbak leszünk a jó ételektől

Egy új kutatás szerint jelentős hatással lehet hangulatunkra, milyen ételeket eszünk. Testünk evés közben "minőségellenőrzést" végez a fogyasztott ételen, amiről az agy közvetlenül értesül.

Az elmúlt években már több kutatás is foglalkozott az emésztőrendszer és az agy kapcsolatával, ám még bőven van vizsgálható téma ezen a területen. Nemrég a Bonni és a Cambridge-i Egyetem kutatói közösen kezdték el vizsgálni, milyen összeköttetésben van egymással a nyelőcső és az agy, hátha többet megtudunk erről a területről.

A kutatók közvetlen kapcsolatot kívántak keresni. Igen durva lett volna, ha emberen állnak neki kísérletezni, tekintve, hogy százmilliárdos nagyságrendben vannak neuronok az agyunkban, ezért kisebb léptékben kezdtek. Gyümölcslégylárvákat fogtak, melyek 10-15 ezer neuronnal rendelkeznek, hajszálvékony szeletekre vágták őket, majd ezeket a szeleteket beszkennelték. A képekből egy szuperszámítógép segítségével létrehozták az állat 3D-s térképét, benne a neuronokhoz vezető idegekkel is.

A térképből kihámoztak egy érdekes összefüggést: a nyelőcső az agy szerotonintermelő részével van összeköttetésben, azzal a területtel, mely boldogsághormont termel. A terület azonban a felfedezés szerint csak akkor aktiválódik, ha jó étel érkezik az emésztőrendszerbe. Jó étel alatt itt nem pont a gourmet fogásokra kell gondolni, hanem olyanokra, melyek tápanyagtartalmukat tekintve a leginkább megfelelnek a szervezetnek.

Bizonyítottan boldogabbak leszünk a jó ételektől

A vizsgálat ugyan lárváknál zajlott, ám ez egy olyan folyamat, mely az állat túlélése szempontjából elengedhetetlen: a lárva a szerotonin hatására folytatja az evést. A kutatók úgy vélik, ez a fajta beépített túlélési ösztön meg kell hogy legyen az embernél is, még ha manapság nem is öntudatlanul eszünk.

Hozzátették a szakértők, hogy ez a tudás hasznos lehet például az evési zavarokkal küzdők esetén, ám mire ebből bármilyen konkrétum kisül, ahhoz, még évekig tartó kutatások szükségesek.

Forrás: uni-bonn.de
Kép(ek) forrása: Getty Images