Magic Fehér Patrik 2024. 10. 01.

Itt a gamerszék, ami fenékbe billenti a játékost

Új szintre emeli a videojátékozást a Razer: már nemcsak a kontroller vagy a kormány erővisszacsatolása nyújthat extra élményt, hanem maga a szék is, amiben ülünk.

A Razer napjaink egyik legnépszerűbb gamerkellékeket gyártó cége. Nem csoda, hogy a világ luxusmárkái egymásnak adják a kilincset, amikor a közös munkáról van szó: dolgoztak már együtt a Dolce & Gabbanával, illetve a Lamborghinivel is.

Persze nem lehetnének ilyen illusztris partnereik, ha önerőből nem tettek volna le valamit az asztalra. Ennek remek példája mostani újdonságuk is, a Razer Freyja nevű, gamerszékekhez való betét, mely lényegében egy erővisszacsatolásos bútort csinál az ülőalkalmatosságból. Hogy a videojátékban kevésbé otthon lévők is értsék, az erővisszacsatolás (force feedback) az, amikor játék közben remeg a kontroller vagy a kormány a kezedben, mert lehajtottál a pályáról vagy épp eltaláltak.

Itt a gamer szék, ami fenékbe billenti a játékost

Ugyanezt ültették át egy, a fél testet körbeölelő felületre. A székbe tett eszköz lehetővé teszi, hogy a fenéktől egészen a vállig, átérezzük a játék több részletét úgy, mint korábban még soha. Mindehhez persze a megfelelő játékok is kellenek, melyek támogatják ezt a technológiát. A Razert azonban nem kell félteni, a fejlesztésnél több stúdióval is együttműködtek, így biztosra mentek.

Itt a gamer szék, ami fenékbe billenti a játékost

A betétbe egyébként hat haptikus motort építettek, melyek több irányba is képesek lökések, rezgések révén erőt kifejteni a testre. Gyártója szerint egy univerzális kiegészítőről van szó, mely számos székkel kompatibilis. A működéséhez szükséges áramot vezetéken keresztül kapja, ára pedig 300 dollár (107 ezer forint).

Itt a gamer szék, ami fenékbe billenti a játékost