Life Fehér Patrik 2024. 10. 08.

Modern Commodore 64-et építettek, bombasiker lett

Szinte csak egy billentyűzetből áll a számítógép - pont, mint a legendás C64 -, de épp ez az, ami kirobbanóan népszerűvé teszi a még csak gyerekcipőben járó projektet.

Az 1982-ben bemutatott Commodore 64 túlzás nélkül új időszámítást indított az ember és a technológia kapcsolatában. A számítógép közkedvelt volt, hiszen olcsó, relatíve könnyen használható, bizonyos keretek között még személyre szabható, méreteit tekintve pedig kompakt szerkezet volt. El is kelt belőle 12,5 – 17 millió darab szerte a világon.

Itt még nem tart a Lunar miniPC projektje, azonban a kezdetek ígéretesek. A készülékük alapjaiban nem sokban tér el a C64-től, a billentyűzet aljába épített teljes értékű számítógép miatt tekinthetünk rá szellemi örökösként, de a hongkongi fejlesztésű kütyü természetesen sokkal többet tud ennél.

Modern Commodore 64-et építettek, bombasiker lett

Legbutább használati funkciójaként képes csupán vezeték nélküli, bluetoothon kommunikáló billentyűzetként is létezni, amit félbe is lehet hajtani, azonban aligha volna ember, aki erre kiadna 211-280 ezer forintnak megfelelő összeget. A 800 grammos eszköz belsejébe beszuszakoltak egy AMD Ryzen7 8840U processzort, kiviteltől függően 16-32 GB memóriát, valamint háttértárat is – utóbbi akár 1 TB-os SSD-lemez is lehet. A wifiképes gép akkumulátort is kapott, névlegesen hatórás üzemidővel rendelkezik, és képes akár arra is, hogy hagyományos monitorok helyett okosszemüveghez kapcsolódjon, és azon jelenjen meg, amit látni szeretnénk – legyen az munka vagy akár játék.

A projekt kifejezetten sikeresnek mondható, mivel alig néhány nappal a Kickstarteren elindított közösségi finanszírozás startját követően több tucatnyi valós érdeklődő állt be mögé. Ők már elő is rendelték a miniszámítógépeiket, összesen több mint 20,5 millió forintnyi értékben, várhatóan 2025 januárjában kapják kézhez az első példányokat.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: SSPL/Getty Images