Magic Fehér Patrik 2024. 04. 04.

Már úszószemüvegből is létezik okos verzió

A találmány nem is annyira új, épp a napokban jelentették be a legfrissebb változatot, mely kisebb és jobban a szemekre simul elődjénél. Olimpiai bajnok is használja a kütyüt.

Dan Eisenhardt 14 éven át úszott versenyszerűen, majd miután kiszállt a medencéből, belevetette magát a technológiai iparba. Olyan sikeresen tette ezt, hogy első sporttechnológiai cégét végül az Intel chipgyártó vette meg, ám itt nem állt meg. Megalapította a FORM nevű vállalatot, melynél előrukkolt egy olyan úszószemüveggel, amely sportolás közben adatokat képes megjeleníteni a sportoló előtt. A szárazföldről ismert kiterjesztett valóságot kínálta, csak a vízben, és csak a sportoláshoz szükséges legfontosabb információkkal, pl. az aktuális sebességgel, a pulzussal vagy éppen az úszási technika helyességével.

Már úszószemüvegből is létezik okos verzió

Április elején megérkezett a szemüveg új, frissített verziója. A Smart Swim 2 fedélzeti kütyüjei (gyorsulásmérő, giroszkóp, magnetométer, barométer) 15 százalékkal kisebb helyet foglalnak, így áramvonalasabb az egész szemüveg kialakítása, emellett jobban illeszkedik a szem és az orrnyereg környékére, mint az elődje.

Már úszószemüvegből is létezik okos verzió

Tudásban is fejlődött az eszköz: a halántéknál lévő érzékelő még pontosabban tudja monitorozni a szívverést, ezáltal jobb instrukciókat adhat a csatlakoztatott edzésalkalmazás az úszóknak, ha szívritmushoz beállított edzésen vesz részt. Nyílt vízen a szemüveg abban is segít, hogy tartsuk az irányt, ne térjünk le az előre beállított útvonalról, összességében javítva a hatékonyságot.

A szemüveget a norvég Kristian Blummenfelt is használja, aki nem mellesleg a triatlon olimpiai címvédője. “Olimpiai évben, adatvezérelt sportolóként hozzá kell férnem a számomra elérhető legjobb technológiához” – fogalmazott a FORM hivatalos közleményében az olimpikon a 249 eurós (98 ezer forintos) szemüveget dicsérve.

Forrás: FORM