
Egy minőségi whisky vagy bármilyen más prémium italnál az íz mellett a megjelenés is számít, sokat nyom a latba. Számos esetben épp a csomagolásnak is köszönhető a végső vételár, szinte sajnálja az ember megbontani a különleges palackokat.
Könnyen lehet azonban, hogy erről a jövőben le kell mondanunk, ugyanis az üvegcsomagolásnál is akad fenntarthatóbb. A Diageo nevű italcég, mely többek között a Guinness sört, a Don Julio tequilát és a Smirnoff vodkát is készíti, egy ideje már kísérletezik az italok papírcsomagolásával. Korábban már élesben is tesztelték, de csak kis kiszerelésben: 80 ml-es papírpalackokba csomagoltak Bailey’s-t, amit egy ember azonnal elfogyaszthatott, kb. mint egy ivójoghurtot.
Az annak kapcsán szerzett tapasztalatokkal nagyobb űrtartalmú csomagolást is készítettek, melynek tesztje jelenleg is zajlik: Johnnie Walker Red Label whiskyt palackoztak papírba, 250-szer 7 decit, melyeket az edinburghi 1820 Bar csaposai szervíroznak a vendégeknek.
Természetesen a fogyasztástól is függ, de előreláthatóan október közepéig lehet kapni a vendéglátóhelyen üveg helyett papírból az italt. A Diageo ezzel élesben teszteli, mennyire is lehet jó alternatíva a papírcsomagolás, hogyan tudnak vele dolgozni a bartenderek, valamint hogy bírja a gyűrődést a spéci palack ilyen környezetben.
A papírpalack dizájnja egyébként megnyerő, alakja ugyanolyan, mint az üvegverziónak, de a feketeség miatt talán vagányabb is az összkép. A csomagolás egészen pontosan 90 százalékban készül papírból, belül pedig egy vékony műanyag bevonat véd az átázástól. Gyártása 47 százalékkal kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár, mint az üvegpalack elkészítése, emellett könnyen újra is hasznosítható a közlemény szerint.