Life Fehér Patrik 2024. 10. 14.

6 kevésbé ismert tény a 30 éves Ponyvaregényről

30 éve, 1994. október 14-én debütált az amerikai mozikban a Ponyvaregény, mely már az előtt sikeres volt, mielőtt bárki megnézte volna. Alig ismert infók következnek az ikonikus filmről.

Quentin Tarantino második filmjét, a Ponyvaregényt (Pulp Fiction) harminc éve, 1994. október 14-én vetítették először az amerikai mozik. Az alkotásból mai napig idézünk Jules Winnfieldtől (Samuel L. Jackson), a szemünk előtt van Vincent Vega (John Travolta) tánca, mellettük pedig többek között Bruce Willis, Uma Thurman vagy épp Tim Roth alakításai emelték a film ázsióját.

Az említett születésnap kapcsán érdemes mindenkinek meg- vagy újranézni a filmet. Előtte azonban összegyűjtöttünk nektek pár érdekességet a filmről, melyek nem ismeretek szélesebb körben.

  1. 265 – ennyiszer hangzott el a filmben az angol F betűs káromkodás. Magas szám, átlagosan 35 másodpercenként lehetne sípolni csak ezt a szót, de Tarantino első filmje, a Kutyaszorítóban ennél néggyel többet hozott.
  2. Már a mozikba kerülés előtt sikeres volt a Ponyvaregény: a Cannes-i Filmfesztiválon hónapokkal a premier előtt bemutatták  az alkotást, a film szemlén el is hódította az Aranypálmát.
    Kép: Pool BENAINOUS/DUCLOS/Gamma-Rapho via Getty Images

    Kép: Pool BENAINOUS/DUCLOS/Gamma-Rapho via Getty Images

  3. A film bekerülési költsége 8,5 millió dollár volt, ebből 5-öt csak a színészek vittek el. Már a mozis bemutatkozás előtt visszahozta a pénzt a film, ugyanis a jogdíjakért a műsorszórók 11 millió dollárt fizettek.
  4. A filmben Vincent Vega által hajtott 1964-es Chevelle Malibu Tarantino autója volt a való életben. Nem sokkal a forgatások után azonban ellopták, és úgy tűnt, hogy soha nem is lesz meg. 2013-ban aztán egy rendőr bukkant rá, akinek gyanús volt, hogy két fiatal legyeskedik egy kifejezetten régi autó körül.
  5. Ez volt az egyik első film, melyet már az interneten is reklámoztak.
  6. Jules Winnfield híres bibliai idézete, az Ezékiel 25:17 közel sem bibliai: egy részét egy 1976-os japán filmből nyúlta Tarantino, egy részét pedig eredetileg az általa íróként jegyzet Alkonyattól pirkadatig c. alkotáshoz írta, de ebben a filmben hangzott el.
    Kép: Andre Coelho/Getty Images

    Kép: Andre Coelho/Getty Images

Forrás: IMDb
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Miramax Films/Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images