Style Erdős Norbert 2024. 10. 14.

Amerikát is meghódította ez a magyar ital

Ez a különleges esszencia nem egyszerű bor, hanem egy valódi ritkaság, amelyet a világ néhány legexkluzívabb éttermeiben szolgálnak fel.

Többek között a kaliforniai The French Laundry vagy a Sexy Fish Miami étteremben kerül a vendégek elé ez a bor: a Royal Tokaji Essencia ugyanis nem pohárban érkezik, hanem egyedi kristálykanálban szolgálják fel, amelybe maximum 50 ml – hétköznapiasan: egy feles – fér. Ez a ritkaság a magyar Royal Tokaji Pincészet büszkesége, és már elkészítése is igazi művészet.

Hogyan készül az Essencia?

Az Essencia előállítása azzal kezdődik, hogy ősszel a szüretelők újra és újra végigjárják a szőlőtőkék sorait, hogy csak a tökéletesen beérett, mély rubinvörös aszúszemeket szedjék le. Egyetlen kanálnyi borhoz átlagosan 746 szőlőszemre van szükség. Az összegyűjtött szemeket rácsokra helyezik, ahol szép lassan távozik belőlük a maradék nedvesség is. Ezután a bor 13. századi pincék mélyén érlelődik, akár öt-hét éven át.

Mi az az aszúszem?

Az aszúkészítés kb. 500 éves, a szó az aszott (kiszáradt) szóból ered. Az aszúszemek ugyanis úgy keletkeznek, hogy egy gomba (Bothrytis cinerea) támadja meg az egészséges szőlőt, és ha a körülmények kedvezőek, akkor megindul a nemesrothadás, amelynek hatására a víz eltávozik a bogyóból, és az betöpped. Az aszúszem külsőre nagyon hasonlít a mazsolához, de a mag is benne van. Ilyen szemekből készül a cikkben olvasható borkülönlegesség is.

Az eredmény egy rendkívül koncentrált, gazdag bor, amelynek cukortartalma elérheti a 450-600 grammot literenként (összehasonlításképp: egy átlagos bor 10 gramm cukrot tartalmaz literenként).

Az Essenciához szükséges szőlőt nem szüretelik minden évben, ugyanis ha az időjárás nem kedvező, a termelés elmarad.

Az elmúlt három évtizedben mindössze nyolc évjárat készült ebből a különlegességből.

Milyen az Essencia?

A Royal Tokaji Essencia színe mély mandulára emlékeztet, íze pedig marcipánt, gesztenyét és kandírozott narancshéjt idéz – legalábbis így fogalmaznak azon szerencsések, akik már kóstolhatták. Textúrája szinte szirupos, de élénk savasságával egyensúlyozza ezt a gazdag édességet. Mindössze 2300 palack készült belőle, ezért rendkívül drágán és kis mennyiségben kínálják a legjobb éttermekben.

Egy üveg ára eléri az 1150 dollárt (420 ezer forint), ami tovább növeli a ritkaság varázsát.

Fotó: Royal Tokaji

Fotó: Royal Tokaji Essencia

De a borháznak van egy ennél is limitáltabb sorozata (a nyitóképen látható), amelyet néhány éve palackoztak különleges üvegbe, ez egy 2008-as évjáratú esszencia. Mindössze 20 palacknyit gyártottak a magnum dekantálóból (1,5 literes) – 2019-ben ez volt a világ legdrágább bora, ára ugyanis elérte a 40 ezer dollárt (14,6 millió forint).

 

Forrás: CNN, Maxim
Kép(ek) forrása: Royal Tokaji