Life FIRSTCLASS 2024. 10. 15.

Lehet, hogy eddig te is rosszul mostál kezet

Tudtad, hogy október 15. a kézmosás világnapja? Ennek alkalmából hoztunk 5+1 hasznos tippet a kézmosáshoz, hogy mindig megfelelő legyen a kézhigiéniád.

A kézmosásra már a kisgyermekeket is megtanítják az óvodában, a koronavírus óta pedig kiemelt figyelmet kapott a helyes kézmosás menete a médiában és a közbeszédben egyaránt. A kézmosás világnapjának célja már 2008 óta az, hogy felhívja a figyelmet a megfelelő kézmosás és az alapvető higiéniai körülmények fontosságára.

Kezet mosunk, amikor hazaérünk, mielőtt eszünk, miután mosdóban voltunk – ez természetes, az óvodából el sem ballaghatunk e szokás elsajátítása nélkül. De vajon mindig helyesen tesszük?

1. Mi az ideális hőmérséklet?

A víz ne legyen se túl meleg, se túl hideg. Előbbi nincs jó hatással a bőrre, utóbbi kevésbé hatékony. A víz legyen meleg, de ne forró, az ideális hőmérséklet 25-40°C. Ilyen hőfokon a víz már megbirkózik a kórokozókkal, anélkül, hogy felesleges hőhatásnak tenné ki a bőrünket.

2. Meddig tartson?

Ahhoz, hogy igazán hatékony legyen a kézmosás, legalább 20 másodpercig kell dörzsölni a kezünket.

3. Milyen legyen a szappan?

A sima szappannal valószínűleg nem nyúlunk mellé. Használhatunk antibakteriális szappant is, ami általában hatékony, azonban nem biztos, hogy minden esetben a legjobb választás, mivel egyes baktériumok rezisztenssé válhatnak általa.

4. Ezeket a területeket sokan kihagyják

Már tudjuk, hogy milyen vízben, mivel, mennyi ideig kell kezet mosni, de az is fontos, hogy ne hagyjunk ki egy területet sem. Kutatások azt mutatják, hogy az ujjbegyekről, valamint a kézhátról meg-megfeledkezünk, és a hüvelykujj is kimarad több embernél.

5. Plusz veszélyforrások

Talán nem is gondolnánk, de egy étlap is potenciális veszélyforrás lehet, a telefonunkról nem is beszélve. Sőt, még egy íróasztalon is hemzseghetnek a kórokozók, anélkül, hogy észrevennénk azokat. Szóval a fertőtlenítő takarítás listájára a kilincs és a telefon mellé nyugodtan felírhatjuk az íróasztalunkat és a klaviatúránkat is, és nyugodtan mossunk otthon is kezet akár látszólagos ok nélkül is.

+ 1 tipp a nyilvános mosdók kapcsán

Ha tehetjük, válasszunk egyszer használatos kéztörlő papírt kézszárításkor, mert az sokkal biztonságosabb, mint a kézszárító gép. Az EUROFINS/INLAB 2012 által végzett tanulmány alapján a kézszárító gépek miatt 2,5-szer több baktérium kerülhet a levegőbe, mint papírtörlő használatával. Töröljük alaposan szárazra az ujjainkat, kézfejeinket, majd zárjuk el papírtörlő segítségével a csapot, és az ajtót is papírral nyissuk ki. A nyilvános mosdókban található Lucart szappanadagolók mindegyikébe hermetikusan védett hipoallergén termék kerül a maximális higiénia érdekében.

A fent olvasható tanácsokat az olasz papíripari vállalat, a Lucart gyűjtötte össze, akik hazánkban Nyergesújfaluban működtetnek gyárat.