Life Fehér Patrik 2024. 10. 17.

Három pénisze volt egy férfinak, nem is tudott róla

Elképesztően ritka dologra bukkantak egy elhunyt férfi szervezetében, az embernek anatómiailag három pénisze volt. Ilyennel korábban csak egyszer találkoztak.

1606 és 2023 között a tudományos irodalom 112 alkalommal tesz említést arról, hogy valaki esetében fennáll vagy fennállt a difallia. Ez a szó gyakorlatilag dupla péniszt jelent, és mint látszik, igen ritka, de nem teljesen egyedi kórképről van szó. Ám létezik trifallia, ahol már nem kettő, hanem három péniszről beszélünk. Ilyet eddig csak egyszer, 2020-ban láttak a kutatók egy 3 hónapos iraki csecsemőnél. Neki kétcentis kinövések voltak a fő nemi szerve mellett, melyeket műtéti úton eltávolítottak.

Az esetek száma most megduplázódott, ráadásul egészen különös módon. A legújabb dokumentált hárompéniszes eset egy 78 éves férfihez köthető, aki úgy rendelkezett, hogy halála után felajánlja testét a tudomány számára. A Birminghami Egyetemen elvégzett boncolás során derült ki, hogy az elhunytnak egynél több hímtagja, legalábbis hímtagkezdeménye volt,

ráadásul erről ő nem is feltétlenül tudott.

A második és harmadik pénisz, illetve péniszkezdemény ugyanis a bőre alatt volt, a fő szerszám alatt, a herezacskó felső végén, takarásban. Mint a szakemberek írják beszámolójukban, tünetek nélkül ezek meg sem mutatkoznak, így benne lehet a pakliban, hogy a polifallia gyakoribb, mint gondolnánk.

Zölddel és pirossal jelölték a második és harmadik péniszt a kutatók (Kép: Journal of Medical Case Reports)

Zölddel és pirossal jelölték a második és harmadik péniszt a kutatók (Kép: Journal of Medical Case Reports)

A kutatók hozzáteszik, érdemes lenne ezzel a témával szélesebb körben is foglalkozni, mert jó lenne tudni – például orvosi beavatkozásoknál – is ezt az extra információt. A rejtett második (vagy harmadik) pénisz ugyanis problémákat okozhat akár katéter felhelyezésénél vagy más műtéteknél, de befolyásolhatja a vizeletürítést, az erekciót és a nemzőképességet is.

Forrás: Science Alert
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images