Az talán senkinek sem új infó, hogy a sófogyasztást nem érdemes túlzásba vinni. Ahány hely, annyi különféle adatot mondanak arról, hogy naponta hány gramm egészséges a nátrium-klorid nevezetű vegyületből, mely ételeinket finomabbá teszi. Bármilyen szám is volt eddig a fejedben, azt most írd felül, ugyanis a WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet új irányelve azt mondja,
A konyhasó a benne található nátrium miatt okoz problémákat: ez az az anyag, mely eltorlaszolja az ereket, és éves szinten 1,9 millió halálesetért felelős világszerte.
Azt persze a WHO is tudja, hogy a két grammra visszafogott sómennyiség jelentős változtatásokat igényel étrendünkben. Ha egészségesebbek szeretnénk maradni, vagy sótlanabbul kell ennünk, vagy valamilyen más ízesítési megoldást kell választanunk. Szerencsére a világszervezet ajánlott is irányelvében egy olyan sóhelyettesítőt, melynek fogyasztása kifejezetten egészséges, ráadásul egy az egyben pótolni tudja a hagyományos konyhasót.
Ezt a termékcsoportot alacsonyabb nátriumtartalmú sóhelyettesítőknek, angol mozaikszóval LSSS-nek nevezik. Mint neve is mutatja, ezek nátriumtartalma kisebb, és leggyakrabban kálium-kloriddal vannak “felütve”, az íze pedig nagyon hasonló a sima konyhasóéhoz. A kálium ráadásul kifejezetten egészséges. Szervezetünkben egy valóságos hiánycikk, mivel leginkább a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel visszük be, de ha már bennünk van, akkor például csökkenti a magas vérnyomást, de serkenti az agyműködést is.
A fő gond ezekkel a sóhelyettesítőkkel egyelőre az, hogy kevés helyen elérhetőek, áruk pedig jóval magasabb, mint a világunkban gyakorlatilag bárhol megtalálható hagyományos sóé.