
Nagyjából 110-120 ezer tonna görögdinnyét fogyasztanak évente a magyarok, azaz a fejenkénti átlag 11-12 kiló. Fogyasztás előtt a legtöbben valószínűleg lehűtik dinnyéjüket, de mást nem tesznek vele – nem is feltétlen kell, hiszen önmagában is ízletes frissítő a gyümölcs.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne egy-két hozzávalóval kiegészíteni a dinnyét. Kísérletezgetés helyett azonban nézzük meg, mihez kezdett a dinnyével Martha Stewart, a világ egyik leghíresebb tévés szakácsa. A 83 éves amerikai üzletasszony még évtizedekkel ezelőtt osztott meg egy receptet, de nem lehet rá azt mondani, hogy elavult.
Martha Stewart (Kép: Brendon Thorne/Getty Images)
Mindenek előtt természetesen kell egy behűtött görögdinnye. Stewart szerint az igazán finom dinnye kopogtatás hatására úgy kong, mintha üres lenne. Ha ez megvan, és már jó hideg, akkor gondosan fel kell vágni, először a végeit levágva.
Ezt követően negyedekre szelhető a dinnye, a negyedeket pedig 2,5 cm vastag szeletekre vágva meg is kapjuk a falatozható formát. Mielőtt azonban nekiállnánk enni, jöjjön a három összetevő:
Keverékükkel megöntözve a dinnyeszeleteket egy egészen új ízvilág nyílik meg, az édes aromák kiegészítőjeként.