Az ünnepek előtt sokunknak ismerős érzés, amikor a karácsonyi készülődés inkább rohanás, mint öröm, és a fél napot a konyhában állva töltjük. Tóth Szilárd, a budapesti SALT étterem Michelin-csillagos séfje, a Konyhafőnök zsűritagja szerint lehetséges változtatni: ha okosabban tervezzük meg a menüt, tudatosabban vásárolunk, és jobban kihasználjuk a konyhánkban lévő eszközöket, akkor az ünnepi főzés nem nyűg, hanem közös élmény lehet. A szakember az LG sajtóeseményén osztotta meg tippjeit.
Tervezzünk, vásároljunk előre
Tóth szerint a stresszmentes karácsony azzal kezdődik, hogy nem az utolsó pillanatban kapunk észbe. Azt javasolja, legalább két héttel az ünnepek előtt üljünk le, írjuk össze a menüt, és gondoljuk végig, mit bír el a konyhánk – hány fogást akarunk egyszerre készíteni, mennyi edény fér be a sütőbe, hogyan tudunk párhuzamosan dolgozni. Ha ezt átgondoljuk, jóval kisebb eséllyel lesz úrrá konyhánkon a káosz december 24-én.
A bevásárlást is érdemes több részre bontani. A tartós dolgokat – liszt, konzerv, ital, fűszer – akár már egy héttel előre megvehetjük, a friss alapanyagokat pedig közvetlenül az ünnep előtt. Szilárd szerint nagy hiba, ha „biztos, ami biztos” alapon túl sokat veszünk mindenből: már azzal is jót teszünk magunknak és a környezetünknek, ha nagyjából kiszámoljuk, mekkora adagra lesz szükség, és legfeljebb 20 százalékkal számolunk fölé. Érdemes a szezonális alapanyagokra építeni – ezek általában finomabbak, kedvezőbb árúak és környezetbarátabbak is. A séf szerint jó ötlet fejben a szilvesztert is bevonni a tervezésbe. Ha okosan csináljuk, a karácsonyi maradékok nem a hűtő hátuljában kötnek ki.

A séf munka közben (Kép: LG Magyarország)
Ne karácsonykor kísérletezzünk, ne egyedül akarjunk mindent elvégezni
Bár a kreativitás a szakmája része, karácsonykor ő sem a kísérletezést javasolja. Ilyenkor ne akarjunk egyszerre új technológiákat és bonyolult fogásokat kipróbálni. Azt is kéri, hogy szánjunk időt a sütőnk, a főzőlapunk, a mikrónk programjainak átnézésére: egy nyugodt reggelen a kávé mellett simán belefér, hogy felfedezzük, mit tudnak az eszközeink.
A séf arra is emlékeztet, hogy nem kell mindent egyedül vinnünk a vállunkon. Vonjuk be a családot: valaki szeletelhet, más teríthet, a gyerekek segíthetnek a sütik díszítésében. Nem gyengeség segítséget kérni – sőt, szerinte ez a saját „lelki fenntarthatóságunk” része. „Ez csak néhány tipp, amivel lelkileg és ökológiailag is fenntarthatóbb az ünnep. Szerezzük vissza a karácsonyt!”– foglalja össze.
A felkészülésben, főzésben – ha nem is idén – sok terhet levehetnek vállunkról a modern, „okos” konyhai eszközök, a szuvidálásra, forró levegős sütésre is alkalmas, a hőkeltő felületeket egyesítő, a nagy lábasokat, grill-lapokat is kiszolgáló indukciós tűzhelyek, a nagy térfogatú, grillezni is képes mikrohullámú sütők stb., az „utómunkákban” a tágas és energiatakarékos mosogatógépek, melyek az LG kínálatában is megtalálhatók.