Life Fehér Patrik 2023. 05. 22.

Vagyonokat fizetnek Kurt Cobain törött gitárjaiért

A Nirvana legendás frontembere ropiként törte a hangszereket, a megzúzott, de viszonylag épségben maradt darabok napjainkban komoly értéket képviselnek.

Nem tudjuk, hogy örült vagy inkább csalódott volt-e a Fender annak idején, amikor a Nirvana a fénykorát élte: a Kurt Cobain nevével fémjelzett zenekar a híres gitárgyártó kuncsaftja volt, és elég gyakran jártak vissza új hangszerekért, ugyanis koncertjeik végére a legtöbbször nem sok maradt gitárjaikból.

Tekintettel az együttes történetére, illetve a 27 évesen elhunyt frontember életének alakulására, azok a darabok, melyek viszonylag épen túlélték törés-zúzást, jelentős összegekért cserélnek gazdát az árveréseken. Ez történt most hétvégén is egy fekete Fender Stratocasterrel, melyet Cobain ugyan úgy összetört, hogy játszani már nem lehet rajta, de még felismerhető a gitárforma.

A zenekar tagjai által dedikált, egy, Cobain által szándékos helyesírási hibákkal írt üzenetet is tartalmazó hangszert 1992-ben adták zenésztársuknak, a tavaly elhunyt Mark Lanegannek. Utóbbi nem őrizte meg haláláig a gitárt, legutolsó tulajdonosa egy Tony Palmer nevű férfi volt, aki megbízta a Julien’s Auctionst, hogy árverezze el a gitárt.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Julien’s Auctions (@juliens_auctions) által megosztott bejegyzés

A főleg a nyakrészen sérült hangszert végül az előzetesen becsült 60-80 ezer dollár helyett 595 900 dollárért (207 millió forintért) kelt el New Yorkban, összesen 31 licit érkezett a Fenderre. Ez igencsak meglepte még az aukciósház munkatársait is, pedig a piacon nézelődve ez egészen baráti árnak is mondható a törött Cobain-gitárok kategóriájában: a nyitóképen, illetve a lentebb is látható 1969-es Fender Mustang épp egy éve 4,6 millió dollárt (1,6 milliárd forintot) is megért valakinek.

Vagyonokat fizetnek Kurt Cobain törött gitárjaiért

Forrás: Julien's Auctions
Kép(ek) forrása: Rob Pinney/Getty Images