Life Fehér Patrik 2023. 02. 01.

Megvan, mikor küldenek újra embert a Holdhoz

Nem állunk már távol attól, hogy újra meghódítsuk égi kísérőnket, a következő fontos lépést jövőre tesszük meg.

A NASA talán legfontosabb projektje napjainkban az Artemis, melynek keretein belül embert szeretnének a Holdra juttatni, a távlati cél pedig egy állandó Hold-állomás megteremtése, ami segítheti az ember eljutását a Marsra. Az első tesztrepülésre már tavaly sor került: a Space Launch System űrrakéta, orrkúpjában az Orion űrhajóegységgel tavaly novemberben a floridai Kennedy Űrközpontból szállt fel, majd a hordozórakétáról leválva a kapszula Hold körüli pályára állt, végül 25 nap után, december közepén a Csendes-óceánba zuhanva érte el a Földet.

Az űrhajó számos kísérleti berendezést szállított, köztük magyar fejlesztésű mérőberendezést, hogy azt vizsgálja, a jármű fedélzetén milyen hatások érik majd a legénységet – számolt be az MTI. A NASA keddi sajtótájékoztatóján a hivatal programvezetője, John Honeycutt elmondta, hogy még mindig összegzik az Artemis első űrrepülésének eredményeit, de a küldetés felülmúlta a legtöbb várakozást.

Megvan, mikor küldenek újra embert a Holdhoz

A sajtótájékoztatón Howard Hu, az Orion űrhajóprogram igazgatója emlékeztetett arra, hogy a legénység nélküli, mintegy három hétig tartó repülés során az űrkapszula alig 13 kilométerre közelítette meg a Hold felszínét, valamint rekordot állított fel abban a tekintetben, hogy a Holdat megkerülve minden eddiginél nagyobb távolságra került a Földtől. Az illetékes elmondta, hogy a kísérleti útból több tanulságot is levontak már, ezek között említette, hogy az űrkapszula külső hőpajzsa a vártnál nagyobb mértékben szenesedett el, a rendkívüli, 2760 Celsius-fokos hőhatás következtében.

A tapasztalatok között említette azt is, hogy az indítóállásban is a vártnál nagyobb károkat okozott a felbocsátás, illetve az indítótorony liftje is megsemmisült. A szakemberek most a hibák elhárításán dolgoznak – számolt be az űrhajóprogramot vezető szakember.

A NASA az Artemis 2 küldetést 2024 novemberére tervezi, amikor a rakéta orrkúpjában az Orion űrhajóval négy asztronautát vinne Hold körüli pályára a tervek szerint 10 napos úton. A program következő állomása az Artemis 3 során pedig ismét ember léphetne a Holdra.

Nyitókép: Getty Images