Life Fehér Patrik 2023. 02. 13.

Az anyatejből készülő szappannál ma nem látsz bizarrabb dolgot

Prémiumtermékként kínálják a tisztálkodószert, mely az undortól a csodálatig már számos reakciót kiváltott az emberekből alkotója szerint.

Szappant már évszázadok óta készít az emberiség, jól ismerjük tehát, hogy valamilyen zsíros anyag kell a tisztítószer előállításához. Szinte bármiből, tehát állati és növényi eredetű zsírokból is készíthető szappan, a történelem lapjain pedig olyan elborult elmékkel is találkozhatunk, akik embereket is használtak ilyen célokra.

Emberi zsírszármazékból napjainkban is készül szappan, ráadásul prémiumterméknek számít. Aggódni nem kell, bántódása senkinek nem esik, ugyanis az alapanyag lejárt anyatej. A terméket egy ohiói kisváros, Jackson egyik kézműves kozmetikumokkal foglalkozó üzlete készíti, gyakorlatilag újrahasznosítja az egyébként kidobásra ítélt, nagy zsírtartalmú folyadékot.

Az előállító Leo Jude Soap Co. tulajdonosa, Taylor Robinson a 60 Second Docsnak elmondta, hogy a romlott tej miatt nem kell aggódni, sőt: az így készített szappan minden bőrtípussal jól használható, de kifejezetten az érzékeny bőrűekhez, többek között babákhoz igazították a receptúrát. A végtermékbe kerül még kókusz-, olíva-,  pálma- és ricinusolaj is, valamint a szappangyártás elengedhetetlen kelléke, nátrium-hidroxid is.

Az anyatejből készülő szappannál ma nem látsz bizarrabb dolgot

Nem egységesek a 14 dolláros, átszámítva 5 ezer forintos szappanrudak méretei, ugyanis mindegyik kézzel készül. A végeredményt többféle illatban lehet kapni, többek között zabpelyhes, jegenyefenyős és levendulás kiadásban.

Az anyatejből készülő szappannál ma nem látsz bizarrabb dolgot

Első hallásra kissé húzósan hangzik az 5 ezres árcédula, de ha szétnézünk a piacon, ennél sokkal drágább szappanokat is találni akár Magyarországon is. Tipikusan idetartoznak a híres parfümmárkák termékei 10-30 ezer forintos árkategóriával futó szappanrúdjai. A világ legdrágább szappanja a legutóbbi információk szerint Libanonban készítették 2020-ban, az egyedi tisztálkodóeszközt arany- és gyémántporral 2800 dollárért (1 millió forintért) kínálták.