Life Kovács Miklós 2023. 02. 17.

Acélozza a testet a négyfokos fürdő, sokan már rendszeresen merülnek

A hideg vizes merülőfürdőket már nem csak a wellness központok szaunái mellett találjuk, otthoni verzióban is elérhetőek a kegyetlenül frissítő kádak.

A szaunával egyidős a jeges vízbe való merülés, és akik ezt a frissítő szokást űzik, magabiztosan állítják, hogy jót tesz az egészségnek a fagypont közeli hőmérsékletű víz. Ehhez persze nem árt egy fagyos tó a közelben, vagy egy wellness központ, mert otthon elég nehéz egy kádnyi vizet a megfelelő hőmérsékletre hozni. 

Ezt a piaci rést már több cég is megtalálta magának, és nem jégkocka gyártó készülékkel rukkoltak elő, hanem különleges, elektronikusan vezérelt vízhűtő kádakkal. A szerkezet nagyon egyszerű, tulajdonképpen egy klímaberendezésekben megtalálható hőcserélő szerkezetet kötnek hozzá egy kádhoz, ami egyenletes, a szenzorok által meghatározott hőmérsékletre hűti a kádnyi vizet. Általában 4-10 Celsius fok az ideális beállítás, ezzel érhető el a legjobb élettani hatás. 

Sokkolja a rendszert a jéghideg víz

Egy jeges merülés sokkhatásként éri a szervezet. A végtagok erei összehúzódnak, a vérnyomás emelkedik, a szívverés felgyorsul. A hideg hatására az érző idegek elzsibbadnak az izmok, izületek környékén, ez pedig a módszer alkalmazói szerint beindítja az endorfin hormon termelődését, így az előzőleg végzett megterhelő edzés, fizikai fájdalom is enyhülhet.

Fontos a fokozatosság, a merülést csak mértékkel, nagy körültekintéssel alkalmazzuk. Alapvető, hogy kikérjük egy szakértő, orvos segítségét, még mielőtt belefognánk egy ilyen kalandba, mert a pozitív hatások mellett kockázatokat is rejt a jeges fürdő, szív-és érrendszeri betegségben, légúti betegségekben szenvedőknek nem ajánlott. 

The Cold Plunge Tub

Modern, letisztult forma, és igen komoly méret jellemzi a Cold Plunge 170 centiméter hosszú fürdőjét, ami 3,8 Celsius fokra hűti  a keringetett vizet. Alkalmas beltéri, de akár kültéri használatra is, a benne lévő vízszűrő rendszer a 20 mikron nagyságú szennyeződéseket már képes eltávolítani a vízből, de ezen felül egy ózonos rendszer is be lett vetve a kórokozók ellen. Így hat hónapot bír ki a szett vízcsere nélkül, a relaxációs didergést pedig a vízszint alá épített LED-fények teszik kellemesebbé. 

A csúcskategóriásnak minősülő szerkezet 1,8 millió forintba kerül, és világszerte elérhető, azt viszont jó előre el kell dönteni, hogy hova kerül, mert vízzel feltöltve 450 kilogramm felett van a fürdő tömege. 

Fotó: The Cold Plunge

Fotó: The Cold Plunge

Polar Monkey

Menő grafikával kérhető, laza stílusú, kisebb, de ugyanakkor erőteljes, nagy teljesítményű jeges fürdőt kínál a Polar Monkey. Ez is aktív, tehát saját géppel hűti le a vizet, de forró fürdőre is rávehető, ha igazán lazulni akarunk 43 Celsius fok a maximum. A majmos merülés 1,2 millióba kerül a webshopban. 

fotó: The Portal / Polar Monkeys

fotó: The Portal / Polar Monkeys

Ice Barrel

Akinek van otthon elég ideje jeget gyártani, az egy dézsaszerű, vidéki hangulatú darabbal is elérhet hasonló hatást. Az Ice Barrel újrahasznosított műanyagból készült, 106 centiméter magas, 63,5 centiméteres átmérővel, így könnyű belecsobbanni. Mivel nincs hozzá drága gépészet, így az ára is barátibb az aktív hűtéssel rendelkezőknél, 435 ezer forint. 

fotó: Ice Barrel

fotó: Ice Barrel