Life Fehér Patrik 2023. 02. 17.

Okosnyaklánc szoktathatja le az embereket a dohányzásról

Az eszköz elsődleges feladata az adatgyűjtés, melyekből szakemberek látják, hogyan is kezeljék a leszokni kívánó egyént.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint nagyjából 1,3 milliárd ember dohányzik a világon, a káros szenvedély pedig évente bő 8 millió emberrel végez, ebből 1,2 millió a passzív dohányzásnak köszönhetően. Számos helyen és formában küzdenek ezen számok további csökkentéséért: a legtöbb helyen ezt a folyamatosan növekvő adóterhekkel teszik, de van olyan ország is, pl. Új-Zéland, akik kompletten betiltották a felnövekvő generáció számára, hogy valaha cigit vásároljanak.

Szakértők szerint a leszokás felé vezető úton fontos tudni azt, hogy mennyit és hogyan is dohányzik az adott ember. Ennek monitorozására a közelmúltban több kütyüt is kifejlesztettek, de mindegyik olyan volt, ami valamilyen szempontból megtörte a természetes rutinját a vizsgált embereknek. Volt olyan rendszer, ami kamerákkal figyelte a dohányzás folyamatát, míg máskor mozgásérzékelőkkel gyűjtöttek volna adatot – a gond ezzel az volt, hogy minden szál cigire kellett volna egy szenzor.

Egy chicagói orvosi egyetem, a Northwestern University Feinberg School of Medicine talált azonban egy köztes, kevésbé zavaró megoldást a cigizés megfigyelésére. Ez egy olyan nyaklánc, melynek medálja egy hőérzékelő szenzor. A kis dobozka eltárolja, amikor a szokásosnál erősebb hőforrást észlelt egy-egy kis pontban – ez nemigen lehet más ugyebár, mint egy cigaretta izzó vége.

A SmokeMon nevű rendszerből kinyert információkkal a leszokásban segítő szakemberek gépi tanulás segítségével építik fel az egyének “cigitérképét”, beleértve azt, hogy meddig tart egy-egy dohányzás, mikor történik, hányszor egy nap, de még azt is kiszámolják, hogy mekkorákat szívott a cigiből a vizsgált személy. Mindezekkel felfegyverkezve konkrétabb leszokási tervekkel állhatnak elő a hozzáértők, és jelentősen csökkenhet a visszaszokás esélye.

Nyitókép: Getty Images