Life Fehér Patrik 2023. 02. 20.

Rekordot döntött a Boeing mérnökeinek papírrepülője

A repülőgépgyártó alkalmazottai tudásukat stílszerűen alkalmazták más területeken is, megdöntve a papírrepülők egyik Guinness-rekordját.

Gyerekkorunkban legtöbbünk megpróbálkozott a papírrepülő-hajtogatással. Voltak, akik arra mentek rá, hogy alkotásuk minél tovább a levegőben maradjon, én viszont a modelljeimet egyre távolabbra szerettem volna repíteni. Mindez azonban nem csupán egy gyerekkori hóbort, a mai napig rendeznek például papírrepülő-dobó versenyeket. Tavaly Budapesten is tartottak egyet a Red Bull szervezésében, a győztest el is vitték az ausztriai világdöntőre.

Az ilyen megmérettetéseken valóban a világ elitjével találkozhat az ember, de nem a legjobbakkal. Az aktuális rekorderek most éppen a repülőgépgyártó Boeing mérnökei, akik beltérben 88,31 méterre dobták el alkotásukat. A Guinness Világrekordok által is hitelesített eredmény december 2-án született, és 418 centiméterrel szárnyalja túl a korábbi csúcsot.

A Guinness szabályai szerint ezekhez a kísérletekhez mindössze egyetlen papírlapot, illetve némi ragasztót használhatnak azok, akik rekordot szeretnének dönteni. A három készítő, Garrett Jensen, Nathan Erickson és Dillon Ruble elmondta, hogy a rekorddöntéshez egy sima A4-es lapot használtak, abból is az engedélyezett legnehezebbet, melynek tömege 100 gramm/négyzetméter. Ennek az eldobásnál van jelentősége. “Minél nehezebb a papír, annál nagyobb lendületet kap eldobáskor” – tette hozzá Jensen.

A srácok egyébként másod- és harmadgenerációs Boeing-alkalmazottak, emellett gyerekkorukban rendszeresen hajtogattak repülőket és origamiznak, úgyhogy a repülés abszolút a vérükben van. “Reméljük, a rekord fennáll még egy darabig” – mondta bizakodva Jensen, hozzátéve, hogy a rekorddöntésre szimulációkkal is készültek: kiszámolták például, hogy a 40 fokos eldobási szög az ideális. Végül mindössze a harmadik dobás után jött is nekik a csúcsdöntés.

A pontos hajtogatási metódust egyébként ők sem árulták el, nem is mutatták meg a Guinness Világrekordok hivatalos felvételén sem:

Nyitókép: Getty Images