Life Fehér Patrik 2023. 02. 21.

Ijesztő és kibírhatatlan a világ legcsendesebb szobája

A hely szokatlan adottságai miatt többen is hallucinálni kezdtek, hosszú távon lehetetlen megmaradni itt.

Pörgő, rohanó világunkban sokszor csak egy kis megnyugvásra és csendre vágyunk. Vannak olyan helyek, melyek meg is adják ezt, sőt, kissé meglepő módon ezzel kvázi az őrületbe kergetik az ott tartózkodókat. Mindez furcsán és talán hihetetlenül hangzik, de például azok is ilyen élményekről számoltak be, akik jártak már a Microsoft Audio Labben.

A szoftveróriás hangstúdiója a világ legcsendesebb szobája, elnyerték a vonatkozó Guinness-rekordot is. A virginiai Redmondban található hangszigetelt helyiség minden külső hangot kizár, a -20,35 dbA hangszigetelési minősítéssel rendelkező teremben emiatt a kiadott hangok különösen furcsának hatnak.

Ijesztő és kibírhatatlan a világ legcsendesebb szobája

“Ahogy valaki belép a szobába, rögtön egy furcsa és egyedi érzés járja át, amit nehéz leírni” – magyarázta korábban a CNN-nek Hundraj Gopal, a szoba tervezője. “A leghalkabb hangok is tisztán hallhatóak lesznek, mert a külső zaj különösen alacsony. Amikor az ember elfordítja a fejét, hallani a mozgását. Saját légzését is hallja az ember, ez valamelyest hangosnak tűnhet.”

A megváltozott körülményekbe az emberek azért kezdenek beleőrülni, mert a testük – jelen esetben a fülük – elkezd alkalmazkodni a csendhez. A fülben található az egyensúlyunkért felelős központ, melynek működése a néma csendben elkezd megváltozni. Szemünk ilyenkor még be tud segíteni, de ha a látást is elveszik a villany leoltásával, az emberek szinte képtelenek megőrizni egyensúlyukat. “A leghosszabb egyhuzamban bent eltöltött idő kb. 55 perc” – mondta Gopal. “Vannak, akik elvannak bent 30 percig is, míg mások már az első néhány másodperc után ki akartak innen menni.”

A csendért egyébként hat beton- és acélréteg felel, a rázkódásokat pedig úgy zárják ki, hogy az egész helyiséget egy vibrációkat csillapító rugórendszerre építették. Belül üvegszálas elemek vannak a falakon és a mennyezeten, hogy megtörjék a hanghullámokat, melyek a falakról visszapattannának. A helyiséget a Microsoft mikrofonok, hangszórók és egyéb eszközök audiotesztelésére hozta létre.

Képek: Microsoft