Life Fehér Patrik 2023. 03. 06.

Kézmozgás nélkül tisztítja a fogainkat ez a high-tech szerkezet

Mindössze tíz másodperc kell ennek a vadonatúj és különleges fogkefének, ráadásul végigmosolyogjuk az egészet. A szülők különösen örülhetnek neki.

Amióta az emberiség komolyabban törődik fogai egészségével és tisztítja őket, azóta kefét használ. Az első sörtés fogkefék még az ókori Kínában jelentek meg, ahol egy bambuszdarabra vaddisznószőr-sörtéket erősítettek. Európában a valamivel puhább lószőrös megoldás terjedt el. Az első nejlonsörtéjű fogkefe 1938-ban, az első elektromos darab 1959-ben készült el.

Manapság kezdenek különféle új, formabontó megoldások megjelenni. Egy svájci és német fogorvosokból álló csapat tavaly mutatott be egy szájba tehető szivacsot, amit csak meg kell rágni, és már tiszták is a fogak. Ebbe a sorba tartozik a hagyományosnak nem tekinthető, mégis kefealapú eszköz, az Y-Brush is.

Ez az elektromos fogkefe gyakorlatilag csak abban különbözik a hagyományos daraboktól, hogy a feje nem egy aprócska gömb, hanem egy ívelt sörtesor, mely a szájba téve minden fogat érint. Emiatt elég csak öt-tíz másodpercig működtetni az eszközt fogsoronként, és már tiszták is a fogak. A fogkrémet ugyanúgy kell felhelyezni a sörtékre, mint egy sima fogkefénél, azaz bele kell nyomni a 35 ezer szál közé a vályúba.

A 35 ezres szám soknak hangzik: nem csak a nagy felület miatt van ilyen sok sörtéje az Y-Brushnak, hanem azért is, mert ezek a nejlonszálak nagyon vékonyak, és még a legkisebb hézagokból is kikotorják működés közben a lepedéket és minden egyebet, ami nem oda való, úgy, hogy közben nem sértik fel az ínyt.

Az elektromos fogkefe fejének rezgése miatt semmilyen hagyományos fogmosási mozdulatra nincs szükség. A fej 20 és 20 ezer Hz közötti frekvencián képes rezegni, egy két órás feltöltéssel pedig három havi használatot bír az USB-csatlakozón keresztül tölthető kütyü. Kétféle fejjel lehet kapni az eszközt szájmérettől függően, így gyerekek is használhatják a kiviteltől függően 80-150 eurós (30-56 ezer forintos) eszközt.