Life FIRSTCLASS 2023. 03. 07.

Itt vannak, bemutatták a magyar űrhajósjelölteket

A magyar űrhajósprogram részeként kiválasztották a csapat négy tagját. Közülük egy ember a Nemzetközi Űrállomáson dolgozhat majd.

Egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzést a Magyar Űrhajós Program (Hunor). A csapat négy tagját kedden mutatták be: Cserényi Gyula, Kapu Tibor, Schlégl Ádám és Szakály András közül egy valaki közel egy hónapos tudományos küldetésen vesz majd részt a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén.

Magyarként elsőként és eddig utoljára Farkas Bertalan járt az űrben 1980-ban, az ő repülése akkor katalizátorként hatott a magyar tudományos életre. A mostani űrhajósprogram legfőbb célkitűzése, hogy hosszan tartó, felívelő pályára állítsa a magyar tudományt és high-tech ipart – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A legjelentősebb hazai űrkutatási és űrtechnológiai műhelyt, az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriumát jelölték ki a program koordinációjára, végrehajtására, valamint szakmai vezetésére. A beérkezett 240 érvényes jelentkezést az Európai Űrügynökség, a NASA, a Nemzetközi Űrállomás és a program magánipari partnerének, az Axiom Space követelményeivel összhangban szűkítették a bemutatott négy kiképzendő űrhajósra.

Farkas Bertalan újabb magyar jut fel a világűrbe

A csaknem egyéves válogatási folyamaton tesztelték a versenyben lévők szellemi teljesítőképességét, a testük teherbírását, a személyiségük stabilitását, tudományos munkaszínvonalát és hogy képesek-e csapatban ugyanúgy együttműködni, mint ahogyan vezetni is, amikor kell.

A négy kiválasztott jelölt Cserényi Gyula 33 éves erősáramú villamosmérnök, Kapu Tibor 31 éves űripari fejlesztőmérnök, Schlégl Ádám klinikai ortopédsebész, Szakály András pedig 40 éves repülőipari tervezőmérnök. A program célja egy magyar kutatóűrhajós feljuttatása a Nemzetközi Űrállomásra, ahol csaknem egy hónapon át döntően magyar fejlesztésű tudományos kísérleteket fog végrehajtani.

Forrás, fotók: MTI