Life FIRSTCLASS 2023. 03. 15.

Népszerű turistacélpont tiltotta be az egyedül bóklászást

Mostantól a Nepálba utazó magányos kalandoroknak állami engedéllyel rendelkező idegenvezetőket kell fogadniuk a vidéki túrázásokhoz.

A világ egyik legszebb országának tartják Nepált azon szerencsés turisták, akik jártak már a Himalája ezerarcú hazájában. Sajnos úgy tűnik, egyre inkább az egyik legveszélyesebb célország is egyben, legalábbis a magányos felfedezőknek.

Öt évvel azután, hogy a helyi kormányzat megtiltotta az egyedül kalandozóknak a Mount Everest megmászását, a CNN szerint most kiterjesztették a korlátozást az ország egész területére.

Egyedül ne (Getty Images/Kriangkrai Thitimakorn)

Egyedül ne (Getty Images/Kriangkrai Thitimakorn)

Amellett, hogy Nepálban található a világ nyolc legmagasabb hegye, kivételes túraútvonalairól is híres az ország, amelyeknek a külföldi látogatói jelentős bevételt generálnak. Csakhogy a lap szerint az eltévedt, vagy más módon bajba került túrázók kutatási és mentési munkálatai komoly összegbe kerülnek a helyi hatóságoknak. Ezen próbálnak spórolni a korlátozással.

Mostantól a távoli régiókban túrázni vágyóknak állami engedéllyel rendelkező idegenvezetőt kell kell fogadniuk, avagy kénytelenek csatlakozni egy csoporthoz a biztonságuk érdekében.

Csak így (Getty Images/Kriangkrai Thitimakorn)

Csak így (Getty Images/Kriangkrai Thitimakorn)

A CNN szerint kötelező az állami engedély, ugyanis a szürke zónában mozgó, vagyis hivatalos engedély nélkül túrákat vezető cégek is rengeteg problémát okoznak.

Mindezek ellenére a friss korlátozás megosztotta a helyi túravezetői közösségeket a lap szerint.

Kötelező látnivalók Nepálban

A világ semelyik másik fővárosával össze nem hasonlítható atmoszférájú Katmandu mellett számos országrészt érdemes felkeresni, ha eljutunk a Budapesttől egy átszállással akár 13 óra alatt elérhető államba. Csak néhány a rengeteg érdekesség közül…

Katmandu (Getty Images/Didier Marti)

Katmandu (Getty Images/Didier Marti)

Lumbiniben született a legenda szerint egy fa mellett Buddha, az itteni régészeti leletek i.e. 500-nál is régebbre nyúlnak vissza. A Himalájában fekvő Sagarmatha Nemzeti Park amellett, hogy az Unesco világörökségi programjának része, a kolostorok és a hópárducok otthona.

Pokhara (Getty Images/Ambir Tolang)

Pokhara (Getty Images/Ambir Tolang)

Pokhara városa az ország településeire kevésbé jellemző módon egy mély völgyben fekszik, nyugodt tavai és bárjai egyaránt népszerűek a külföldiek körében. Egészen más jellegű látnivalókban lehet gyönyörködni a Chitwan Nemzeti Parkban, amely például az orrszarvúak ősi élőhelye.

Forrás: CNN, képek forrása: Getty Images