Life Fehér Patrik 2023. 03. 17.

Kiderült, melyek Európa legnépszerűbb keresztnevei

Hosszas kutatás után kiderült, melyek jelenleg Európában a legnépszerűbb utónevek, amelyeket a szülők újszülött gyermeküknek adnak.

Ahogy nálunk, úgy Európa más országaiban is folyamatosan változnak a trendek, ami az újszülöttek elnevezését illeti. Ezt vizsgálta meg az Euronews, és derítette ki, melyek napjainkban a “divatos” keresztnevek. Ehhez megkeresték a legtöbb európai ország statisztikai hivatalát, illetve a nevek számontartásával foglalkozó hivatalokat, majd összefésülték a kapott eredményeket 2021-re vetítve – azért erre az évre, mert ez volt a legfrissebb, ahonnan már elég sok helyről beérkeztek adatok.

Ha csupán azt nézzük, hogy egy név hány országban a legnépszerűbb, akkor a fiúknál a Noah viszi a prímet, hat országban (Németország, Svájc, Egyesült Királyság, Belgium, Svédország, Hollandia) is ez a legnépszerűbb választás. Több helyen népszerű még a Jakub/Jakob (Csehország, Szlovákia, Norvégia) és a György egyes variánsai (Görögország, Bulgária).

Getty Images

Getty Images

A lányoknál a Maria számít a legtöbb helyen a legnépszerűbbnek, szám szerint öt ország utónévlistáját vezeti a keresztnév. Négy győzelemmel az Ema/Emma az ezüstérmes, míg három országban tarolásával a Mia a bronzérmes.

Azt pontosan nem lehet megállapítani, hogy Európa-szerte pontosan hány embert anyakönyveztek egy adott néven, ugyanis az egyes statisztikai hivatalok eltérő adatokat szolgáltattak a lista készítéséhez. Ezért az Euronews úgy próbálta meg a ténylegesen legnépszerűbb keresztnevek listáját összeállítani, hogy megszámolták, az egyes országok toplistáin hányszor bukkant fel az adott név, vagy annak nagyon hasonló változata.

A fiúknál ez alapján a Lucas lett a legnépszerűbb 42 megjelenéssel, megelőzve az Alexandert (30 megjelenés) és a Magyarországon is második helyen végző Olivert (23 megjelenés). A lányoknál hasonló elven a Sofia a legnépszerűbb (56 megjelenés), előzve a Magyarországon szintén előkelő helyet elfoglaló Hannát (51 megjelenés) és Mariát (34 megjelenés).

Forrás: Euronews
Kép(ek) forrása: Getty Images