Life Erdős Norbert 2023. 03. 23.

8 millió km/órás pofont adott a Nap a Földnek

Hatalmas napkitörést észleltek március 12-én, amely a Földről nézve a Nap túloldaláról érkezett, és így is elérte bolygónkat.

A kitörés pontos forrását még nem sikerült megállapítania a NASA-nak, de előzetes adatok alapján úgy vélik, hogy az AR3234 jelű, korábban aktív régióból érkezhetett. Ez az aktív terület február végétől március elejéig a Föld felé nézett, ekkor összesen 14 közepesen erős M osztályú és egy erős, X osztályú napkitörés (CME) lépett ki innen – írja a csillagaszat.hu a NASA cikkére hivatkozva.

A NASA elemzése szerint a CME nagyon, nagyon gyorsan, 2127 km/másodperces sebességgel haladt, így R típusú (az angol rare, azaz ritka szóból) besorolást kapott. Ez átváltva 7,7 millió km/órás sebesség. A világ valaha volt leggyorsabb vadászrepülője, amelyet ember irányított, az amerikai X-15 7200 km/órás sebességre volt képes 1967-ben.

A kitörés állítólag telibe trafálta a Parker napszondát is. Az űrszonda március 17-én haladt el 8,5 millió kilométer távolságra központi csillagunktól. A NASA izgatottan várja, hogy megérkezzenek az adatok, amelyeket a szonda rögzített a napkitörésről.

A kitörés halo típusú volt, ami azt jelenti, hogy egyenletesen távolodik a Naptól gyűrű alakban. A táguló gyűrű jól látható a NASA/ESA SOHO napmegfigyelő űrszondájának felvételén. A SOHO körülbelül 1,6 millió kilométerrel közelebb van a Naphoz a Föld – Nap vonalon, és ezt rögzítette:

Hiába lépett ki a Nap túlsó oldaláról a kitörés, így is érezni lehetett a hatását a Földön. Ahogyan a CME-k nagy sebességgel terjednek az űrben, lökéshullámot keltenek, ami a CME útjába eső részecskéket elképesztő sebességre gyorsítja – ahhoz hasonlít, mint ahogyan a szörfözőket tolja maga előtt a hullám. Ezek a Napból származó, nagyenergiájú részecskék a Naptól a Földig tartó kb. 150 millió kilométeres utat mintegy 30 perc alatt teszik meg – írják a szakemberek.

Egy, a Föld körül keringő űreszköz detektálta a CME-ből érkező részecskéket, ami azt jelenti, hogy elég nagy energiájú kitörés volt ahhoz, hogy részecskék olyan ütközéssorozatát indítsa be, ami még a Nap felénk eső oldalára is eljutott, holott a másik oldaláról indult. A NASA még vizsgálja, hogy mi okozta ezt az igen ritka, messzire nyúló hatást.

Forrás: NASA
Kép(ek) forrása: Getty Images