Life Fehér Patrik 2024. 05. 21.

Bagettillatú bélyeget adott ki a posta

Küldeményeket aligha adnak fel ezzel a bélyeggel, sokkal inkább gyűjtői darab lesz a francia posta újdonsága, melyen az ország jellegzetes pékáruja szerepel.

Nyáron Párizs olimpiát rendez, Franciaország pedig már bőven a nagy sportesemény lázában ég. Így van ezzel a postájuk is, amely az ötkarikás játékok felvezetéseképp a francia kultúra szimbólumairól emlékezik meg bélyeg formájában.

Ide tartozik a bagett, vagy ahogy még emlegetik, a “francia kenyér” is. A francia bagettet az UNESCO örökségi státuszba helyezte még 2022-ben, így tényleg teljes joggal helye van a kulturális szimbólumok közt. Stéphane Humbert-Basset illusztrátornak köszönhetően rendkívül ízléses formában fel is került a bélyegre.

A legjobb az egészben azonban az, hogy

a bélyegnek bagettillata van.

Egy kicsit meg kell kapargatni az apró papírdarab felszínét, épp úgy, mint az újságokban lévő illatmintáknál, és máris egy kis francia pékségbe repítheti az embert a szimata. Maga a bagettillat a BBC leírása szerint a festékanyagban lévő mikrokapszulákban található, ezek nyílnak meg kaparásra.

A bélyeg ára 1,96 euró (kb. 750 forint), és 594 ezer példány készül belőle.

Magyar-osztrák gyökerek

Érdekesség, hogy a bagett – melynek jelentése a formára utaló bot, rúd, pálca – születésében szerepet kapott hazánk is: a 19. században a francia pékek nagy mennyiségben vásároltak, használtak magyar finomlisztet, ebből készített termékeik – köztük az akkoriban megjelenő bagett – kisütéséhez pedig a bécsi fejlesztésű gőzkemencéket alkalmaztak.

Nemrégiben egészen más okból írtunk a bagettről – az illat itt is megvolt, ám a méret egészen más ligába tartozott:

Forrás: BBC