Magic Fehér Patrik 2024. 05. 06.

Megsütötték a világ leghosszabb bagettjét, 140 méteres lett

Új Guinness-rekord született bagettsütésben, egy francia falu hét méterrel szárnyalta túl a világ eddigi leghosszabb bagettjét. Presztízskérdés volt lenyomni az előző csúcsot.

Ha van valami, amit igazán franciának gondolhatunk, az a bagett, holott a pékáru eredetileg Bécsből vagy egy lengyel péktől származik a legelterjedtebb elméletek szerint. Ez talán nem zavarja annyira őket, az viszont annál jobban, hogy idáig a leghosszabb bagett Guinness-rekordját olaszok tartották.

Ez változott meg vasárnap a franciaországi Suresnes településén. Az 50 ezres, Párizs melletti város tizenkét pékségének dolgozói jöttek össze, és 14 órán át gyúrtak, dagasztottak és sütöttek, hogy átírják a Guinness-rekordok könyvét. Végül sikerült is nekik a csúcsdöntés:

a korábbi 132,62 méter helyett immár 140,53 méter szerepel a leghosszabb bagett mellett.

A városban a The Guardian szerint többször is leszólították az embereket, akik el sem akarták hinni, hogy olaszokat kell megverni a rekordért. “Ha van rekord, ami Franciaországhoz tartozik, az ez” – mondta egy megszólaló.

A csúcsot a Guinness World Records rögtön, a helyszínen hitelesítette. Ez nem csupán egy mérésből állt, ennél szigorúbb feltételeknek kell megfelelni. Jelen esetben a nyilvánosság előtti készítés volt az egyik legnagyobb kihívás, minden munkafolyamatot egy helyben kellett elintézni. A felhasznált alapanyagok között csakis búzaliszt, víz, élesztő és só szerepelt, a sütést pedig egy forgó sütő segítségével oldották meg. Hiba nem fért bele a bagettkészítésbe: a pékáru teljes hosszán legalább 5 cm vastagnak is kellett lennie.

Az elkészült ételt a hitelesítés után feldarabolták, tetszőlegesen megkenték mogyorókrémmel és szétosztogatták.

Forrás: The Guardian
Kép(ek) forrása: Getty Images